Quantcast
Διαδηλωτής "αλεύρωσε" τον Μάνουελ Βαλς - enikonomia.gr
share

Διαδηλωτής “αλεύρωσε” τον Μάνουελ Βαλς

δημοσιεύτηκε:

Ο Μανουέλ Βαλς, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και επικρατέστερος υποψήφιος στην εσωκομματική διαδικασία των Σοσιαλιστών για την ανάδειξη του υποψήφιου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, χτυπήθηκε από μια βόμβα… αλευριού που εκτόξευσε νωρίτερα σήμερα ένας διαδηλωτής στο Στρασβούργο ενώ ο πολιτικός περιόδευε σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά.

Ο άνδρας που πέταξε το αλεύρι εναντίον του Βαλς διαμαρτυρόταν εναντίον μιας συνταγματικής πρόνοιας (άρθρο 49, παράγραφος 3, 49-3 όπως είναι γνωστή η διάταξη στη Γαλλία) που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να περνούν νομοθετήματα ως έχουν, παρακάμπτοντας το γαλλικό κοινοβούλιο.

«Δεν ξεχνάμε το 49-3. Ούτε το συγχωρούμε», κραύγασε πριν εκτοξεύσει το πακέτο με το αλεύρι εναντίον του ανυποψίαστου Βαλς καθώς ο πολιτικός έμπαινε σε ένα καφέ. Ο Βαλς παρέμεινε απαθής και μπήκε στο καφέ αφού σκούπισε το πρόσωπό του. Ο δράστης, περίπου τριάντα ετών, συνελήφθη από την αστυνομία.

Ο Βαλς έχει δηλώσει πως θα ήθελε το συγκεκριμένο άρθρο να χρησιμοποιείται μόνο όταν πρόκειται για τον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά για να αλλάξει η συγκεκριμένη διάταξη θα χρειαστεί αναθεώρηση του Συντάγματος, οποία απαιτεί ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πιθανόν ένα δημοψήφισμα.

Μολαταύτα, ο ίδιος ο Βαλς χρησιμοποίησε επανειλημμένα το 49-3: ειδικά για να περάσει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων–που έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους και δίχασε τους Σοσιαλιστές.

«Πολύ ωραίο ταξίδι στο Στρασβούργο: μερικά γραμμάτια αλεύρι αλλά πολλά κιλά χαμόγελα», χαριτολόγησε ο Βαλς στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια εκστρατεία στην οποία δεν συμβαίνει τίποτα. Δεχθήκαμε μια μικρή βομβιστική επίθεση με αλεύρι χωρίς γλουτένη», αστειεύτηκε μιλώντας σε έναν άλλο σταθμό της περιοδείας του ο Μανουέλ Βαλς αργότερα.

Το άρθρο 49-3 επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο και, εάν δεν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, να περνάει οποιοδήποτε χωρίς συζήτηση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.