http://www.enikonomia.gr/international/132067,opsimes-prospatheies-kata-tis-chrimatodotisis-tou-tromou.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_132067_aec46120ac-9a4a2c8e09d2ce98.jpg Η ΕΕ θέλει εδώ και δύο χρόνια να περιορίσει τη χρηματοδότηση του ISIS. Ο λογαριασμός του στην τράπεζα της Ράκα παραμένει ενεργός 12/23/2016 9:33:37 AM

Όψιμες προσπάθειες κατά της χρηματοδότησης του τρόμου

Όψιμες προσπάθειες κατά της χρηματοδότησης του τρόμου

Η ΕΕ θέλει εδώ και δύο χρόνια να περιορίσει τη χρηματοδότηση του ISIS. Ο λογαριασμός του στην τράπεζα της Ράκα παραμένει ενεργός. Πολλές οι καθυστερήσεις ενώ τα νέα μέτρα είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Όποιος θέλει να εμβάσει χρήματα στο Ισλαμικό Κράτος μπορεί να το κάνει ανεμπόδιστα σε τεχνικό επίπεδο. Το παράρτημα της Εμπορικής Τράπεζας Συρίας στην πόλη Ράκα, προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης, συνεχίζει να ανήκει στο διατραπεζικό σύστημα SWIFT και ο κωδικός CMSYDARK1 είναι ενεργός. Αλλά πώς συμβαδίζει αυτό με τον αγώνα για την καταπολέμηση της χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, που έχει κηρύξει η ΕΕ;

«Δεν συμβαδίζει» απαντά ο αριστερός ευρωβουλευτής Φάμπιο ντε Μάσι. «Είναι σκάνδαλο, όταν τράπεζες που ελέγχονται από τον ISIS συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στο διεθνές διατραπεζικό σύστημα. Η ΕΕ μπορεί, εάν θέλει, να αποσπάσει την τράπεζα στη Ράκα από το σύστημα ανταλλαγής δεδομένων μέσω του SWIFT. Υπάρχει σε γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας του γερμανικού κοινοβουλίου».

Ευρωπαίοι υπάλληλοι απαντούν ωστόσο ότι το κλείσιμο τραπεζών στη Ράκα θα είναι εφικτό μόνο όταν κλείσει ολόκληρο το κρατικό τραπεζικό σύστημα της Συρίας. Διότι η τράπεζα του ISIS συνεχίζει να αποτελεί τμήμα του τραπεζικού συστήματος που ελέγχει το συριακό καθεστώς. Οι συναλλαγές στη Ράκα περνούν μέσω Δαμασκού. «Ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η γερμανική κυβέρνηση μπόρεσαν στο παρελθόν να απαντήσουν εγγράφως πόσοι λογαριασμοί που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του ISIS είναι αποθηκευμένοι στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».

Δύο μέρες μετά την επίθεση στο Βερολίνο τρεις επίτροποι παρουσίασαν στις Βρυξέλλες νέα μέτρα περιορισμού χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Με τα γεγονότα στο Βερολίνο δεν σχετίζονται, γιατί η ημερομηνία είχε οριστεί από καιρό. Ήδη δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo και το ισραηλινό σούπερ μάρκετ στη Γαλλία ενέτεινε η Κομισιόν τις προσπάθειές της για το θέμα. Αλλά η διαδικασία προχωρά με αργό ρυθμό. Πριν από ένα χρόνο υπουργοί Οικονομικών των 28 προσπάθησαν να δώσουν το καλό παράδειγμα και ζήτησαν περισσότερο συντονισμό και διακρατική συνεργασία.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά η επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Γιουρόβα παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα των προσπαθειών χωρίς να θίξει το θέμα αποσύνδεσης των ύποπτων τραπεζών από το σύστημα SWIFT. «Μελλοντικά όλες οι χώρες της ΕΕ θα το γνωρίζουν όταν πρέπει να παγώσουν περιουσία τρομοκρατών και λογαριασμών τους σε χώρες μέλη της ΕΕ», όπως εξηγεί η Γιούρόβα αναφορικά με τα σχέδιά της.

Πολλές προσπάθειες αμφίβολης αποτελεσματικότητας

Εάν ένας δικαστής θέλει να παγώσει λογαριασμούς σε κάποια χώρα, θα πρέπει να το κάνει εντός 48 ωρών. Μέχρι σήμερα μεσολαβεί ωστόσο αναγκαστικά περισσότερος χρόνος. «Πρέπει να κλείσουμε τρύπες», επιμένει η επίτροπος. «Μελλοντικά θα πρέπει να κατάσχονται λογαριασμοί συγγενών ή συντρόφων τρομοκρατών», λέει. «Σήμερα, το 98% των περιουσιών τρομοκρατών δεν έχει παγώσει, κι αυτό θα πρέπει να αλλάξει». Ο νέος βρετανός επίτροπος Τζούλιαν Κινγκ, που μέχρι την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ασχολείται με την ασφάλεια, δήλωσε ότι σκοπεύει να πλήξει τους τρομοκράτες εκεί που πονούν, δηλαδή στα χρήματα.

Επειδή το ξέπλυμα χρήματος και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας λειτουργούν πέρα από σύνορα, χαίρεται που οι χώρες συμφώνησαν να καθιερωθούν αυτές οι πράξεις ως αδικήματα. Καμιά φορά για λόγους που σχετίζονται με την έρευνα, δεν χρειάζεται να σταματούν οι ροές, αλλά να παρακολουθείται η διαδρομή τους. «Με αυτόν τον τρόπο οι διωκτικές αρχές αποκτούν καλύτερη γνώση του δικτύων των εγκληματιών» λέει o Κίνγκ, που επισημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει δικούς της μηχανισμούς προστασίας και να μην επαφίεται στη συνεργασία της με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Τώρα εάν όλα αυτά τα μέτρα θα εμποδίσουν επιθέσεις, όπως στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι ή στη Νίκαια, παραμένει ζητούμενο.

Ο επίτροπος μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Από του χρόνου θα γίνεται σύγκριση σε τράπεζες δεδομένων στα πλαίσια ερευνών σε περίπτωση υποψίας για τρομοκρατία ή άλλων παραβατικών πράξεων. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη ανεύρεση τρομοκρατών ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες. «Η περσινή χρονιά ήταν χαοτική» παραδέχθηκε ο Αβραμόπουλος. Στο μεταξύ, το 85 με 90% όλων των μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη καταγράφονται στο σύστημα Eurodac, ενώ στην Ιταλία και την Ελλάδα το ποσοστό ταυτοποίησης των νεοεισερχομένων προσφύγων φτάνει το 100%.


Πηγή: Deutsche WelleΣχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ