Quantcast
Τουρκία: Κατηγορίες για διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας» στον δημοσιογράφο Αχμέτ Σικ - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Κατηγορίες για διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας» στον δημοσιογράφο Αχμέτ Σικ

δημοσιεύτηκε:

Κατηγορίες για διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας» υπέρ διαφόρων οργανώσεων απαγγέλθηκαν χθες Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη σε βάρος του Αχμέτ Σικ, ενός από τους διασημότερους δημοσιογράφους της Τουρκίας, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ, εν μέσω ενός κύματος συλλήψεων που εγείρει ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα.

Γνωστός για την ασεβή πένα του και τις καυστικές έρευνές του, ο δημοσιογράφος συνελήφθη την Πέμπτη. Διώκεται κυρίως για μηνύματα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, τα οποία οι αρχές θεώρησαν προπαγανδιστικά υπέρ της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που είναι χαρακτηρισμένη τρομοκρατική στην Τουρκία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Κατηγορείται επίσης για άρθρα που επέκριναν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Cumhuriyet, η οποία τάσσεται εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η εφημερίδα αυτή αποκεφαλίστηκε τον περασμένο μήνα με τις συλλήψεις του ιδιοκτήτη της, του διευθυντή της αλλά και περίπου δώδεκα δημοσιογράφων της.

Ο Αχμέτ Σικ, τιμηθείς με το παγκόσμιο βραβείο Guillermo Cano της UNESCO για τον Τύπο το 2014, είναι πάνω απ’ όλα γνωστός για το βιβλίο του Ο Στρατός του Ιμάμη, που δημοσιεύθηκε το 2011 και εξιστορεί το πώς οι οπαδοί του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν διείσδυσαν στην τουρκική γραφειοκρατία και συνομολόγησαν μια συμφωνία με τη σημερινή κυβέρνηση.

Άλλοτε σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν, σήμερα το μαύρο πρόβατο στην Άγκυρα, ο Γκιουλέν χαρακτηρίζεται από την τουρκική κυβέρνηση ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Ανατολή, ο Αχμέτ Σικ κατηγορείται επίσης ότι στο παρελθόν έκανε προπαγάνδα υπέρ μιας οργάνωσης της άκρας αριστεράς, του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), αλλά και υπέρ της «τρομοκρατικής οργάνωσης» του Φετουλάχ Γκιουλέν, της FETO. Ακόμη, κατηγορείται για προσβολή εναντίον του κράτους, του δικαστικού σώματος, των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας.

Ο Σικ είχε ήδη φυλακιστεί το 2011 και το 2012 καθώς και για 375 ημέρες κατά τη διάρκεια της έρευνας των τουρκικών αρχών για το δίκτυο «Εργκενεκόν» που φέρεται να σχεδίαζε στρατιωτικό πραξικόπημα το 2013.

Η σύλληψή του σημειώθηκε μετά την απελευθέρωση της διάσημης τουρκάλας συγγραφέως Ασλί Ερντογάν, η οποία όμως κινδυνεύει, όπως και οκτώ συγκατηγορούμενοί της, να καταδικαστεί σε ισόβια για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση», λόγω της συνεργασίας της με την φιλοκουρδική εφημερίδα Ozgür G ”Constantia Tur” ündem.

Οι εκκαθαρίσεις και τα κύματα συλλήψεων που ακολούθησαν το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στην Ευρώπη για την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης στην Τουρκία.

Η Τουρκία κατατάχθηκε το 2016 στην 151η θέση διεθνώς όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου από την μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF), κάτω από το Τατζικιστάν και λίγο πάνω από τηΛΔ Κονγκό.

Τουλάχιστον 81 δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ), ενώ πάνω από 130 μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει από τις αρχές μετά τον Ιούλιο. Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους κατηγορούνται για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας.

«Πέρασαν ξανά χειροπέδες στη δημοσιογραφία, στο ρεπορτάζ και στο δικαίωμα στην ενημέρωση. Ο Αχμέτ Σικ προφυλακίστηκε», έγραψε στο Twitter ο Σεζγκίν Τανρικουλού, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.