Quantcast
Τουρκία: Μεγάλο πλήγμα σε αφίξεις τουριστών και έσοδα - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Μεγάλο πλήγμα σε αφίξεις τουριστών και έσοδα

δημοσιεύτηκε:

Σημάδια κατάρρευσης εμφανίζει ο τουρκικός τουρισμός εξαιτίας των διαδοχικών τρομοκρατικών επιθέσεων που δέχθηκε η γειτονική χώρα, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, αλλά και λόγω του αποτυχημένου πραξικοπήματος, το οποίο έπληξε την εικόνα της στις διεθνείς αγορές.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι απώλειες των αφίξεων ξένων τουριστών στην Τουρκία για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 ξεπέρασαν τα 10 εκατ. σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015.

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών για το ενδεκάμηνο πέρυσι παρουσίασε πτώση κατά 30,8% φθάνοντας σε 24,05 εκατ., έναντι 34,8 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2015.

Με την πτώση αυτή η Τουρκία επιστρέφει στα επίπεδα των διεθνών τουριστικών αφίξεων που είχε καταγράψει την περίοδο 2007-2008.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στους μήνες αιχμής της σεζόν, όπως είναι ο Ιούνιος (-40,8%), ο Ιούλιος (-36,7%) και ο Αύγουστος (-38%).

Σε επίπεδο βασικών αγορών τις υψηλότερες απώλειες υπέστη από τη Ρωσία. Οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών μειώθηκαν κατά 77,3% φθάνοντας σε 822.159 από 3,6 εκατ. το 2015. Το ποσοστό πτώσης των Ρώσων επισκεπτών διευρύνθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της «ψυχρής» περιόδου που υφίστατο στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας έως και τα μέσα του καλοκαιριού του 2016.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν διαταραχθεί μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά τον Νοέμβριο του 2015. Μεγάλες απώλειες είχε η γειτονική χώρα και από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ενδεικτικά, για το ενδεκάμηνο του 2016 οι αφίξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 30,4% (3,76 εκατ.) και από τη Βρετανία κατά 32,1% (1,68 εκατ.). Στη σύγκριση των στοιχείων από τις ευρωπαϊκές αγορές, μία από τις μικρότερες μειώσεις αφίξεων ήταν από την Ελλάδα.

Οι αφίξεις των Ελλήνων τουριστών μειώθηκαν κατά 21,5% φθάνοντας σε 546.274. Ετσι, με τη μεγάλη πτώση των αφίξεων από τις άλλες χώρες, η Ελλάδα αποτελεί πλέον την 4η σημαντικότερη τουριστική αγορά για την Τουρκία μεταξύ των κρατών της Ε.Ε.

Αναπόφευκτα, η πτώση του τουρισμού χτύπησε και την τουρκική οικονομία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία, την κεντρική τράπεζα και το υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, τα τουριστικά έσοδα της γειτονικής χώρας από τους ξένους επισκέπτες για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 μειώθηκαν κατά 38,3% ή κατά 7,8 δισ. δολ. σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015, φθάνοντας σε 12,58 δισ. δολ.

Οι υψηλότερες μειώσεις καταγράφηκαν τον Ιούνιο (49%), τον Ιούλιο (43,3%) και τον Αύγουστο (41,5%). Λαμβάνοντας υπόψη την εικόνα ανασφάλειας που εκπέμπει η Τουρκία στις διεθνείς αγορές, εκπρόσωποι ξένων ταξιδιωτικών οργανισμών εκτιμούν ότι οι αφίξεις και τα έσοδα στη γειτονική χώρα θα μειωθούν περαιτέρω το 2017.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.