Quantcast
Κατεψυγμένα και έτοιμα προτιμούν οι Γερμανοί - enikonomia.gr
share

Κατεψυγμένα και έτοιμα προτιμούν οι Γερμανοί

δημοσιεύτηκε:

«Πες μου τι τρως και θα σου πω ποιος είσαι», φέρεται να έλεγε τον 19ο αιώνα ο γάλλος κριτικός γαστρονομίας Ζαν Αντέλμ Μπριγιάν-Σαβαρέν. Στην παρουσία της Έκθεσης Διατροφής για τις διατροφικές συνήθειες των γερμανών πολιτών, ο υπουργός Διατροφής και Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ έκανε λόγο για «καθρέφτη της κοινωνίας μας». Τι τρώνε όμως οι Γερμανοί; Το 53% δηλώνει στη δημοσκόπηση ότι προτιμά το κρέας.

Ένα από τα αγαπημένα τους φαγητά είναι κιμάς τυλιγμένος σε λάχανο (8%), το οποίο φαίνεται να αρέσει περισσότερο και από το κλασικό σνίτσελ ή το ψητό γουρουνόπουλο (7%). Στην κορυφή βρίσκονται τα ζυμαρικά με 38%, αλλά και η πίτσα με 13%.

Οι Γερμανοί καταναλωτές ισχυρίζονται πάντως ότι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην νοστιμιά παρά στην τιμή, ότι αποφεύγουν τις καντίνες και φέρνουν στο γραφείο φαγητό από το σπίτι και ότι επιθυμούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Φαγητό στο άψε-σβήσε


Είναι ωστόσο γεγονός ότι στατιστικά οι Γερμανοί μαγειρεύουν όλο και λιγότερο και αγοράζουν πολλά κατεψυγμένα και έτοιμα φαγητά. Περισσότερο από το 55% των ερωτηθέντων δίνει βάρος στην γρήγορη και απλή προετοιμασία του φαγητού του.

Η εκπρόσωπος του Γερμανικής Εταιρίας Διατροφής Άντγε Γκαλ, εκτιμά ότι οι Γερμανοί «είτε δεν έχουν το χρόνο, είτε δεν θέλουν να αφιερώσουν πολύ χρόνο στο μαγείρεμα». Προσθέτει ωστόσο ότι «το έτοιμο φαγητό δεν πρέπει οπωσδήποτε να είναι ανθυγιεινό, αν και συχνά περιέχει περισσότερη ζάχαρη και λίπος.

Κάθε περίπτωση ωστόσο θα πρέπει να αξιολογηθεί ξεχωριστά». Διαπιστώνει ωστόσο ότι οι Γερμανοί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος και ότι το φαγητό είναι πλέον παντού και πάντα διαθέσιμο.

Οι νεαροί απολαμβάνουν το μαγείρεμα


Τρώνε επομένως οι Γερμανοί μόνο έτοιμες σούπες και κατεψυγμένα φαγητά; Όχι, οπωσδήποτε. Ενδιαφέρον έχει, ότι η ηλικιακή ομάδα από τα 14 μέχρι τα 18 απαντά στη δημοσκόπηση, ότι της αρέσει πολύ το μαγείρεμα. Για τον αρμόδιο υπουργό, η ιδανική αφορμή να ενισχύσει το νεανικό αυτό ενθουσιασμό με σχολικά μαγειρεία που θα δίνουν έμφαση στην ποιότητα και όχι στο κόστος. Ο Κρίστιαν Σμιτ πάντως παραδέχεται ότι αν και του αρέσει το μαγείρεμα, μαγειρεύει σπάνια. Και τονίζει ότι βρίσκεται περισσότερο στο πλευρό των καταναλωτών παρά των παραγωγών τροφίμων.

Τέλος, η έκθεση δείχνει ότι το 75% των Γερμανών τόσο στην δυτική όσο και την ανατολική Γερμανία απολαμβάνει το μαγείρεμα. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά 26 χρόνια μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών. Οι Γερμανοί στο δυτικό τμήμα της χώρα δείχνουν καθημερινά μεγαλύτερη προτίμηση στα γλυκά με 23% από ότι οι Γερμανοί στο ανατολικό τμήμα με μόλις 11%.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.