Quantcast
Το Ιράν ζητεί από την Τουρκία να μην περιπλέκει περαιτέρω στη Συρία - enikonomia.gr
share

Το Ιράν ζητεί από την Τουρκία να μην περιπλέκει περαιτέρω στη Συρία

δημοσιεύτηκε:

Το Ιράν ζήτησε από την Τουρκία να «μην περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση» στη Συρία, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε χθες τους συμμάχους της Τεχεράνης ότι παραβιάζουν την εκεχειρία.

«Οι μη εποικοδομητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων το μόνο που κάνουν είναι να περιπλέκουν περαιτέρω την τρέχουσα κατάσταση και να οξύνουν τα προβλήματα προς μια πολιτική λύση της συριακής κρίσης», δήλωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ο Μπαχράμ Γασεμί εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτειρκών.

Νωρίτερα ο Τσαβούσογλου είχε προειδοποιήσει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του, το Ιράν και τη Ρωσία, να μην παραβιάζουν την εύθραυστη εκεχειρία στη χώρα.

«Όταν κοιτάμε ποιος διαπράττει τις παραβιάσεις αυτές, βλέπουμε ότι είναι η Χεζμπολάχ και κυρίως σιιτικές ομάδες και το καθεστώς» Άσαντ, είχε πει ο Τούρκος υπουργός, ζητώντας παράλληλα από το Ιράν «να ασκήσει πιέσεις στις σιιτκές πολιτοφυλακές και το καθεστώς».

Ο Τσαβούσογλου είχε επίσης εκτιμήσει ότι αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις αυτές, τότε οι ειρηνευτικές συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Ιανουαρίου στην Αστάνα –υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας– «ενδέχεται να αποτύχουν».

Ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος, ο Αλαεντίν Μπουρουντζερντί, επισκέφθηκε χθες τη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον Άσαντ και επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του προς την κυβέρνησή του.

Η ρωσική στρατιωτική υποστήριξη, όπως και αυτή του Ιράν και της λιβανέζικης σιιτικής Χεζμπολάχ, ήταν κρίσιμης σημασίας για τις πρόσφατες επιτυχίες του συριακού στρατού, κυρίως στο Χαλέπι.

Περίπου 10 οργανώσεις των Σύρων ανταρτών ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι παγώνουν τη συμμετοχή τους στις προετοιμασίες για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα, αφού κατηγόρησαν το συριακό καθεστώς ότι παραβιάζει την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου.

Όμως, σύμφωνα με τον Γασεμί, «πρόκειται για ομάδες της αντιπολίτευσης», κάποιες από τις οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία, οι οποίες ευθύνονται για «επανειλημμένες» παραβιάσεις τις εκεχειρίας.

Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε από την Άγκυρα «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» για να σταματήσουν οι παραβιάσεις «και να αποφεύγει να εκφράζει ψευδείς απόψεις και να κατηγορεί τους άλλους».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.