Quantcast
Στροφή στα λαϊκά στρώματα για τον Τζέρεμι Κόρμπιν - enikonomia.gr
share

Στροφή στα λαϊκά στρώματα για τον Τζέρεμι Κόρμπιν

δημοσιεύτηκε:

του Philippe Bernard *

Διαπιστώνοντας ότι σημειώνει ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν παρεμβαίνει με απροσδόκητο τρόπο σε δύο ζητήματα που κάνουν τους ψηφοφόρους του να φεύγουν: το Brexit και τη μετανάστευση.

Ενώ ως τώρα ο Κόρμπιν δεν δεχόταν κανέναν περιορισμό στη μετανάστευση, αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι για το Εργατικό Κόμμα δεν είναι ταμπού η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των ευρωπαίων πολιτών και ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να περιλάβουν αλλαγή των κανόνων για τη μετανάστευση, ώστε να καταλήξουν σε μια «λογική διαχείριση».

Η απόφαση του Κόρμπιν να στραφεί σε κρίσιμα ζητήματα που μέχρι τώρα απέφευγε να θίξει, καθώς και η επιλογή του να μιλήσει στο Πίτερμπορο, μια πόλη της κεντρικής Αγγλίας που ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του Brexit, δείχνουν την προσπάθεια του ηγέτη των Εργατικών να πάρει πίσω τους ψηφοφόρους που έχουν στραφεί προς το Κόμμα της Ανεξαρτησίας.

Τη στιγμή που η συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δηλώνει ότι έχει μεγαλύτερη σημασία γι αυτήν ο έλεγχος της μετανάστευσης από την πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ο Κόρμπιν μοιάζει να κάνει την αντίθετη επιλογή. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε την πλήρη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, από την οποία εξαρτώνται τόσες θέσεις απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε.

Το κεντρικό δίλημμα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο είναι ανάμεσα στην πρόσβαση στην ενιαία αγορά, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη βρετανική οικονομία, και το τέλος της ελεύθερης εισόδου των Ευρωπαίων στο βρετανικό έδαφος. Οι υπέρμαχοι του Brexit υποσχέθηκαν και τα δύο στους ψηφοφόρους. Οι Βρυξέλλες, όμως, τα θεωρούν ασυμβίβαστα.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, που έκανε μια πολύ χαλαρή εκστρατεία εναντίον του Brexit, λέει σήμερα ανοιχτά αυτό που απέφευγε να πει επί μήνες: «Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί θαυμάσια να ευδοκιμήσει εκτός της ΕΕ». Δεν είναι βέβαιο όμως ότι η ομιλία του στο Πίτερμπορο θα διαφωτίσει τους ψηφοφόρους για τις θέσεις του κόμματος στα ζητήματα του Brexit και της μετανάστευσης. Τη μια μέρα, ο Κόρμπιν μιλά υπέρ της Ευρώπης και ζητά περιορισμούς στη μετανάστευση. Την άλλη ασκεί κριτική στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη και ζητά μια ανοιχτή πολιτική απέναντι στους ξένους. Πρώτα παίρνει τις αποστάσεις του από την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας, στη συνέχεια την υπερασπίζεται, έπειτα ζητά έναν αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων, για να καταλήξει ότι οι 190.000 Ευρωπαίοι που εισήλθαν πέρυσι στη Βρετανία δεν είναι και υπερβολικός αριθμός…

Το σημαντικό γι αυτόν είναι να καταπολεμηθεί η «ωμή εκμετάλλευση» των ευρωπαίων εργαζομένων από ορισμένες βρετανικές επιχειρήσεις και η πίεση των μισθών τους προς τα κάτω. «Αυτό που δεν θέλουμε», δήλωσε, «είναι να γίνει η Βρετανία μια οικονομία ευκαιρίας στις πόρτες της Ευρώπης, που θα μειώνει τη φορολογία των επιχειρήσεων και θα ενθαρρύνει τους χαμηλούς μισθούς».

Αν και ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιους τρόπους θα επιδιωχθούν αυτοί οι στόχοι, κατηγορεί τη Μέι ότι δεν έχει σχέδιο. «Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά», δήλωσε, «ποτέ η ελίτ που κυβερνά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει αφήσει τη χώρα χωρίς σχέδιο». Η αναφορά του στην «ελίτ» εντάσσεται στη νέα γραμμή που σκέπτεται να ακολουθήσει ο Κόρμπιν κατά του κατεστημένου, προκειμένου να προσεγγίσει τα λαϊκά στρώματα.

Η προσπάθεια αυτή να βελτιωθεί η εικόνα του κόμματος γίνεται εν μέσω πολύ αρνητικών δημοσκοπήσεων για τις προοπτικές του. Οι δημοσκοπήσεις αυτές δίνουν στους Συντηρητικούς 39%, έναντι μόλις 26% στους Εργατικούς και 14% στο Κόμμα της Ανεξαρτησίας. Μόλις το 14% των Βρετανών θεωρούν ότι ο Κόρμπιν θα ήταν ένας καλός πρωθυπουργός, έναντι 47% που πιστεύουν κάτι τέτοιο για τη Μέι. Σύμφωνα με έκθεση του ιδρύματος Fabian society, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές οι Εργατικοί κινδυνεύουν να κερδίσουν μόλις 150 έδρες, έναντι 232 που έχουν σήμερα.

* Ο Φιλίπ Μπερνάρ είναι ανταποκριτής της Le Monde στο Λονδίνο

Πηγή: Le Monde/ ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.