Quantcast
Τρίτη συνεχής χρονιά χωρίς καθαρό δανεισμό για τη γερμανική οικονομία - enikonomia.gr
share

Τρίτη συνεχής χρονιά χωρίς καθαρό δανεισμό για τη γερμανική οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Στα 6,2 δισ. ευρώ ανήλθε πέρυσι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, χάρη στην ισχυρή οικονομία και το χαμηλό κόστος δανεισμού, όπως δήλωσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι επιθυμούν το πλεόνασμα να χρησιμοποιηθεί για απόσβεση χρέους.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχή χρονιά που η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν χρειάστηκε νέο καθαρό δανεισμό. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2015 ήταν 12,1 δισεκ. ευρώ, δήλωσαν οι πηγές.

«Θέλουμε να προτείνουμε στην κάτω βουλή τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για την απόσβεση χρέους», δήλωσε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή.

Σε μια εκλογική χρονιά, το πλεόνασμα έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση μεταξύ των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και των κυβερνητικών της εταίρων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για το εάν το πλεόνασμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή παλαιού χρέους ή για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Κάποιοι Βαυαροί συντηρητικοί έχουν ζητήσει περικοπές φόρων.

«Θα πρέπει να επιστρέψουμε κάτι στους πολίτες. Υπό το φως των χαμηλών επιτοκίων και του αυξανόμενου πληθωρισμού, χρειαζόμαστε γρήγορες μειώσεις φόρων», δήλωσε ο Μάρκους Σέντερ στην εφημερίδα Bild.

Οι υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους ότι η ύπαρξη πλεονάσματος του προϋπολογισμού δεν έρχεται σε αντίθεση με την επίτευξη ανάπτυξης.

«Δείχνουμε ότι και τα δύο είναι δυνατά», είπε η πηγή.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.