Quantcast
Brexit: Το Παρίσι διεκδικεί επιχειρήσεις - enikonomia.gr
share

Brexit: Το Παρίσι διεκδικεί επιχειρήσεις

δημοσιεύτηκε:

Μετά τη απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ, το Παρίσι έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία προσέλκυσης εταιρειών ώστε αυτές να μεταφέρουν εκεί την έδρα τους. Υπάρχουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.


Η περιοχή Λα Ντεφάνς στο Παρίσι, με τους αυστηρούς ουρανοξύστες, δεν αποτελεί τουριστική ατραξιόν ωστόσο παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση στους ξένους. Κυρίως μετά το Brexit έχει αυξηθεί η ζήτηση της περιοχής μιας και πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν νέα έδρα, θεωρούν το Παρίσι ως μια καλή εναλλακτική.

Μια από τις επιχειρήσεις που ωφελούνται ιδιαίτερα από το Brexit είναι το μεσιτικό γραφείο CBRE, το οποίο δραστηριοποιείται στην περιοχή. Ο αναπληρωτής διευθυντής της επιχείρησης Γκρεγκουάρ ντε λα Φερτέ δηλώνει: «Εμείς σαν διεθνές μεσιτικό γραφείο ενημερώνουμε τους πελάτες μας για τα μειονεκτήματα, τα πλεονεκτήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις που θέλουν να εγκατασταθούν στο Παρίσι».

Σύμφωνα με τον έμπειρο μεσίτη, η γαλλική πρωτεύουσα παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα: «Η παρισινή αγορά είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη όσον αφορά την προσφορά γραφείων, πολύ μεγαλύτερη από το Λονδίνο ή πολλές γερμανικές πόλεις. Επιπλέον υπάρχει μεγάλη προσφορά στην παροχή υπηρεσιών, κάτι που χρειάζονται οι επιχειρήσεις που θέλουν να εγκατασταθούν εδώ».

Η Μ. Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ το νωρίτερο σε δυο χρόνια αλλά η γαλλική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη εκστρατεία προσέλκυσης επιχειρήσεων. Έχει απλοποιήσει τη διαδικασία μετεγκατάστασής τους και προσφέρει αγγλόφωνους συμβούλους. Επιπλέον υψηλόβαθμα στελέχη που αποφασίζουν να γυρίσουν στην πατρίδα πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Η φορολογία είναι το βασικότερο εμπόδιο


Ο νομικός Μαρκ Περόν, ο οποίος εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο Linklaters, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την μετά Brexit εποχή, θεωρεί πως το Παρίσι είναι ελκυστικό κυρίως για τις τράπεζες. Η γαλλική πρωτεύουσα είχε διαχειριστεί καλά την κρίση του 2008.

Ωστόσο επισημαίνει πως για πολλές επιχειρήσεις το Παρίσι δεν έχει την καλύτερη φήμη όσον αφορά τη φορολογία. «Πολλοί πιστεύουν ότι η Γαλλία αλλάζει συχνά τους νόμους που αφορούν τη φορολογία και φυσικά μια τέτοια πρακτική δεν είναι ελκυστική για τους επενδυτές. Εκτός αυτού η αγορά εργασίας θεωρείται ιδιαίτερα σκληρή, κάτι που απωθεί τους επενδυτές.»

Και ο οικονομολόγος Κρίστοφερ Ντέμπικ από τη Saxo Bank πιστεύει ότι το Παρίσι έχει μειονεκτήματα και το βασικότερο είναι ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η φορολογική πολιτική, αλλά ακόμα κι έτσι δεν θα τα καταφέρει. Η Φραγκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, κρατάει τα σκήπτρα και μετά το Brexit η θέση της αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, πιστεύει ο Κρίστοφερ Ντέμπικ.

Δεν είναι όμως μόνο οικονομικά τα κριτήρια αντιτάσσει ο Γκρεγκουάρ ντε λα Φερτέ υπέρ της γαλλικής πρωτεύουσας. Το Παρίσι είναι μια όμορφη, ζωντανή πόλη κι έχει πολλά να προσφέρει σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.

Πηγή: DW


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.