Quantcast
Συνάντηση των ηγετών των ακροδεξιών κομμάτων Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας - enikonomia.gr
share

Συνάντηση των ηγετών των ακροδεξιών κομμάτων Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας

δημοσιεύτηκε:

Οι ηγέτες των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας συναντήθηκαν στο Κόμπλενς της δυτικής Γερμανίας για να παρουσιάσουν το όραμα τους για «μια ελεύθερη Ευρώπη» που θα οδηγήσει στην διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ωθήσει την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των κομμάτων τους.

Η Μαρίν Λεπέν, υποψήφια της άκρας δεξιάς στην Γαλλία, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις θα προκριθεί στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών της 7ης Μαΐου, αναμένεται μίλησε στην διάσκεψη, μαζί με την συμπρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Φράουκε Πέτρι.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Ολλανδός ακροδεξιός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του αντιισλαμικού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα για προσβολή των Μαροκινών και παρακίνηση σε διακρίσεις εναντίον τους. Ανάμεσα τους επίσης και ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά που τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από το ενιαίο νόμισμα της Ευρωζώνης.

Με την ενθάρρυνση που προκάλεσε η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, οι ακροδεξιοί ηγέτες συναντιούνται υπό το σύνθημα «Ελευθερία για την Ευρώπη» και αποσκοπούν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις των ομοϊδεατών κομμάτων τους, οι εθνικιστικές τάσεις των οποίων έχουν παρεμποδίσει μια στενή συνεργασία τους στο παρελθόν.

«Αυτή η συνάντηση μας προσφέρει την ευκαιρία να δούμε πώς συντασσόμεθα με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα», τόνισε μια εκπρόσωπος του Σαλβίνι.

Η Λεπέν δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Classique ότι η διάσκεψη αποτελεί μια απόδειξη ότι το κόμμα της δεν είναι απομονωμένο.

«Είναι συνεπώς η επανάσταση του κόσμου στην οποία παίρνουμε μέρος. Είναι προφανώς πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι η αλληλέγγυα Ευρώπη που θέλουμε να πετύχουμε (αντικατοπτρίζεται) στην συνεργασία μας», τόνισε.

Αρκετά από τα μεγαλύτερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποκλειστεί από την δημοσιογραφική κάλυψη της διάσκεψης, που διοργανώνεται από την ομάδα Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών (ENF), την μικρότερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο που απαρτίζεται από κόμματα της ακροδεξιάς.

Το AfD αρνήθηκε να επιτρέψει τη διαπίστευση στην εκδήλωση των δημοσιογράφων όλων των δημόσιων γερμανικών τηλεοπτικών δικτύων, των εφημερίδων Handelsblatt και Frankfurter Allgemeine Zeitung, καθώς και των περιοδικών Der Spiegel και Compact, κατηγορώντας τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης ότι επιδίδονται σε μια «τόσο κατευθυνόμενη κάλυψη» της δραστηριότητας του κόμματος.

Τα λαϊκιστικά αντιμεταναστευτικά κόμματα κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερα ποσοστά σε όλη την Ευρώπη, καθώς η υψηλή ανεργία, η λιτότητα, η άφιξη αριθμού ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών συνεπικουρούμενες με τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία θρέφουν την απογοήτευση των ψηφοφόρων προς τα παραδοσιακά κόμματα.

Η ατμόσφαιρα καθρεπτίζεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ που ορκίστηκε χθες 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, διεξήγαγε μια προεκλογική εκστρατεία χρησιμοποιώντας μια ρητορική που χαρακτηρίστηκε ευρέως ρατσιστική και διχαστική.

Στην Ολλανδία ο Βίλντερς προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των μεγάλων εταιρειών ενόψει των εθνικών κοινοβουλευτικών εκλογών της 15ης Μαρτίου. Στην Γερμανία το AfD αναμένεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις, να εισέλθει για πρώτη φορά στη Μπούντεσταγκ έπειτα από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Διαδηλώσεις αναμένονται να πραγματοποιηθούν ενάντια στην εκδήλωση, η διοργάνωση της οποίας έχει προκαλέσει ένταση κι εντός του ίδιου του AfD, που συνεχίζει να μοιράζεται ανάμεσα σε μια εθνικιστική-συντηρητική πτέρυγα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.