Quantcast
Δεκαεπτά κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος του βαρόνου των ναρκωτικών Γκουσμάν - enikonomia.gr
share

Δεκαεπτά κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος του βαρόνου των ναρκωτικών Γκουσμάν

δημοσιεύτηκε:

Ο διαβόητος μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν δήλωσε αθώος σήμερα όταν του απαγγέλθηκαν συνολικά 17 κατηγορίες από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν, μία ημέρα μετά την έκδοσή του από τις αρχές του Μεξικού.

Με μπλε στολή κρατουμένου, ο «Ελ Τσάπο» έμεινε ανέκφραστος, αν και φαινόταν κουρασμένος, και απάντησε με βαριά φωνή στον δικαστή Τζέιμς Ορενστάιν, ο οποίος όρισε για την 3η Φεβρουαρίου την επόμενη ακρόαση.

Τον 59χρονο Γκουσμάν, προς το παρόν, υπερασπίζονται δύο δικηγόροι διορισμένοι από το δικαστήριο κι εκφράζεται με τη βοήθεια ενός μεταφραστή.

Κατηγορείται πρωτίστως ότι ηγείτο επί σειρά ετών του μεξικανικού καρτέλ Σιναλόα και αντιμετωπίζει σε περίπτωση καταδίκης του ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Το καρτέλ αυτό εισήγαγε και διένειμε στις

size=”2″ face=”Constantia”>ΗΠΑ επί σειρά ετών τεράστιες ποσότητες κολομβιάνικης κοκαΐνης, ηρωίνης, μαριχουάνας, μεταμφεταμινών κ.ά.

Επανειλημμένα ο δικαστής Ορενστάιν έκανε λόγο για έναν πολύ βαρύ και περίπλοκο φάκελο δικογραφίας.

Ο Γκουσμάν πέραν της εισαγωγής και διανομής ναρκωτικών κατηγορείται επίσης για ξέπλυμα χρήματος αλλά και ανθρωποκτονίες από πρόθεση.

Ο «Ελ Τσάπο» («ο κοντούλης» στα ισπανικά) εκδόθηκε από τις μεξικανικές αρχές μία ημέρα πριν ορκιστεί πρόεδρος των

size=”2″ face=”Constantia”>ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, κάτι το οποίο για ορισμένους αξιωματούχους και πολιτικούς παρατηρητές μοιάζει με κλάδο ελαίας από την μεξικανική κυβέρνηση προς τον Ρεπουμπλικάνο, που διεμήνυε προεκλογικά πως θα «κλώτσαγε στα οπίσθια» τον Γκουσμάν μόλις έπαιρνε την εξουσία.

Το μεξικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε ότι η έκδοση σχετίζεται με την ορκωμοσία του Τραμπ, υπενθυμίζοντας ότι πέραν της δίκης του στις

size=”2″ face=”Constantia”>ΗΠΑ, σε βάρος του Γκουσμάν εκκρεμοδικούν 10 υποθέσεις στο Μεξικό.

Ο διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών είναι μεταξύ άλλων γνωστός για τις απίθανες αποδράσεις του από φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπως το 2001, όταν το είχε σκάσει κρυμμένος μέσα σε ένα καρότσι με σεντόνια για πλύσιμο, ή το καλοκαίρι του 2015, όταν το έσκασε χρησιμοποιώντας ένα τούνελ ενάμισι χιλιομέτρου που άνοιξαν μέλη της συμμορίας του ως το κελί του.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.