Quantcast
Γερμανία: Το 2% αναμένεται να αγγίξει ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Το 2% αναμένεται να αγγίξει ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

δημοσιεύτηκε:

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία μπορεί να φθάσει το 2% τον Ιανουάριο, λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τη γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ). «Λόγω μίας σημαντικής αύξησης των μέσων ημερήσιων τιμών πετρελαίου, ο πληθωρισμός θα μπορούσε άνετα να φθάσει το 2% τον Ιανουάριο», σημειώνει η Μπούντεσμπανκ στο μηναίο δελτίο της.

Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1,1% τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη και στο 1,7% στη Γερμανία, αλλά σε άλλες χώρες – όπως την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία – η άνοδος των τιμών είναι αρνητική ή λίγο πάνω από το μηδέν.

Η σχετικά ταχεία αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία έχει εντείνει τις εκκλήσεις στην ΕΚΤ να μειώσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, καθώς τα πραγματικά επιτόκια για τις αποταμιεύσεις γίνονται αρνητικά και αυξάνονται οι φόβοι ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεπεράσει τώρα τον στόχο της που είναι λίγο κάτω από το 2%. Η ΕΚΤ απέρριψε, ωστόσο, τις εκκλήσεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι παρακολουθεί τον πληθωρισμό στο σύνολο της Ευρωζώνης – όχι μόνο σε μία χώρα – και ότι πρέπει να δει μία ευρύτερη και διατηρήσιμη αύξηση των τιμών, πριν αλλάξει την πολιτική της.

Έρευνα της ΕΚΤ, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι ο δομικός πληθωρισμός (που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των καυσίμων και των νωπών τροφίμων και παρακολουθείται από την κεντρική τράπεζα), θα παραμείνει αδύναμος τα επόμενα χρόνια, υποδηλώνοντας ότι η ΕΚΤ είναι ακόμη μακριά από τη μείωση των χωρίς προηγούμενο μέτρων της για τη στήριξη της οικονομίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.