Quantcast
Κατά 31% μειώθηκαν οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου το 2016 στην Ελβετία - enikonomia.gr
share

Κατά 31% μειώθηκαν οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου το 2016 στην Ελβετία

δημοσιεύτηκε:

Οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου που κατατέθηκαν στην Ελβετία υποχώρησαν κατά σχεδόν το ένα τρίτο στις 27.000 πέρυσι, μετά το κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού, την οποία χρησιμοποίησαν χιλιάδες άνθρωποι για να διαφύγουν από θερμά σημεία στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και στην Αφρική, ανακοίνωσε η συνομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης σήμερα.

Η υπηρεσία υπολογίζει ότι περίπου 24.500 άνθρωποι θα ζητήσουν άσυλο στη χώρα φέτος αλλά προειδοποιεί πως ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί στους 32.000 ανάλογα με τη ροή των προσφύγων που διαπλέουν τη Μεσόγειο και το εάν και κατά πόσον θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία την οποία σύναψε η ΕΕ με την Τουρκία πέρυσι για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Μόνο τον Δεκέμβριο οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου μειώθηκαν κατά 64% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, με αποτέλεσμα η μείωσή τους καθ’ όλο το έτος να φθάσει το 31% μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού τον Μάρτιο και την υιοθέτηση πολύ πιο σκληρής γραμμής από τις ελβετικές αρχές και την επιβολή πολύ πιο αυστηρών μέτρων στα σύνορα με την Ιταλία το καλοκαίρι του 2016.

Η ουδέτερη, περιβαλλόμενη από ξηρά Ελβετία υποδέχθηκε μόλις ένα κλάσμα του 1,3 εκατομμυρίου αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη πέρυσι καθώς οι χώρες της ηπείρου συνέχισαν να επεξεργάζονται το κύμα των αφίξεων του 2015, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του SEM.

Τις περισσότερες αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στην Ελβετία έκαναν πολίτες της Ερυθραίας, ενώ τους ακολούθησαν αριθμητικά πολίτες του Αφγανιστάν, της Συρίας, της Σομαλίας, της Σρι Λάνκα και του Ιράκ.

Από τις σχεδόν 31.300 αιτήσεις τις οποίες επεξεργάστηκαν οι ελβετικές αρχές σήμερα, σε σχεδόν το 23% των περιπτώσεων αποφασίστηκε να χορηγηθεί άσυλο, διευκρίνισε η SEM. Ο λόγος των ανθρώπων που έλαβαν προστασία προς το σύνολο των αφίξεων ανήλθε σε σχεδόν 49% συνυπολογιζόμενων των ανθρώπων στους οποίος δόθηκε καθεστώς προσωρινής προστασίας και άδεια βραχυχρόνιας παραμονής στην Ελβετία.

Η Ελβετία υποδέχθηκε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πέρυσι 621 ανθρώπους βάσει ενός προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών που εγκαινίασε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες το 2015, καθώς και 368 ανθρώπους βάσει του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων η πρώτη υποδοχή των οποίων καταγράφηκε στην Ελλάδα και στην Ιταλία, το οποίο προώθησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.