Quantcast
Τελικά, ποιος θα αποφασίσει για την κατάργηση του Obamacare; - enikonomia.gr
share

Τελικά, ποιος θα αποφασίσει για την κατάργηση του Obamacare;

δημοσιεύτηκε:

Δύο Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές δήλωσαν ότι θα πρέπει να επιτραπεί σε όσες αμερικανικές πολιτείες το επιθυμούν να παραμείνουν στο πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, το οποίο είναι γνωστό ως Obamacare. Παράλληλα, ένας από τους Γερουσιαστές τόνισε ότι του προκάλεσε σύγχυση το μεγάλο σε έκταση, αλλά χωρίς εξειδίκευση προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο αναστέλλονται οι προβλέψεις κάλυψης του Obamacare.

Ο Τραμπ, αλλά και τα μέλη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, προωθούν την κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, στο πλαίσιο υλοποίησης προεκλογικής εξαγγελίας του προέδρου των ΗΠΑ και υπό τον ολοκληρωτικό έλεγχο που ασκεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

Ωστόσο, η νομοθετική πρόταση των Γερουσιαστών Σούζαν Κόλινς (Μέιν) και Μπιλ Κάσιντι (Λουιζιάνα) θα επιτρέπει στις αμερικανικές πολιτείες που το επιθυμούν να διατηρήσουν σε ισχύ τις προβλέψεις ασφαλιστικής κάλυψης του προγράμματος Obamacare ή να προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός προγράμματος που θα το αντικαταστήσει, για το οποίο, οι πολιτείες θα λαμβάνουν ποσοστό ομοσπονδιακής χρηματοδότησης.

Ο Κάσιντι, που είναι γιατρός, δηλώνει ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας στάσης από τους Ρεπουμπλικάνους θα επιτρέψει και σε Δημοκρατικούς Γερουσιαστές να ψηφίσουν την προτεινόμενη νομοθεσία για την αντικατάσταση του Obamacare, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 2010.

Μετά από τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών του Κογκρέσου με τον πρόεδρο Τραμπ, η ηγέτις των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν να συζητήσουν τις προτάσεις για την υγεία που προτείνουν οι Ρεπουμπλικάνοι, υπό την προϋπόθεση ότι στοχεύουν στην υλοποίηση των ίδιων επιδιώξεων. “Λοιπόν συζητήσαμε για το αναφερόμενο πρόγραμμα υγείας (Obamacare), το οποίο αποδείχτηκε πετυχημένο στην πράξη μέσω της βελτίωσης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, της διεύρυνσης της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και της μείωσης του οικονομικού κόστους. Έτσι, έχουμε ενδιαφέρον ν’ ακούσουμε οποιαδήποτε άλλη πρόταση, η οποία κινείται προς την ίδια κατεύθυνση,” ανέφερε χαρακτηριστικά η Πελόζι μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τραμπ με την ηγεσία του Κογκρέσου.

Σε συνέντευξη Τύπου των Ρεπουμπλικάνων που προηγήθηκε, η Κόλινς χαρακτήρισε το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ την Παρασκευή κατά του Obamacare “πολύ δυσνόητο,” τονίζοντας ότι παρά τις οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση Τραμπ, η εισαγωγή νέας νομοθεσίας είναι απαραίτητη, προκειμένου ν’ αντικατασταθεί το Obamacare. “Δε γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που θα έχει η κατάργησή του,” τόνισε η Κόλινς που ανήκει στη μετριοπαθή πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων. Είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι επιπτώσεις πριν από την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, συμπλήρωσε.

Ο Τραμπ υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για την κατάργηση του Obamacare την Παρασκευή λίγες ώρες μετά την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον ίδιο. Η διαταγή αυτή, περιέχει οδηγίες προς τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες υγείας προκειμένου “να μην εφαρμόζουν, να αναβάλλουν, να εξαιρούν ή να καθυστερούν” την εφαρμογή των προβλέψεων του Obamacare, με το οικονομικό κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών να βαρύνει πλέον τις αμερικανικές πολιτείες, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους πολίτες. Το προεδρικό διάταγμα δεν προσδιορίζει ποιες προβλέψεις του Obamacare επηρεάζονται ή καταργούνται, αλλά και το χρόνο διάρκειας των περιορισμών.

Ο Τραμπ έχει επιλέξει τον Τομ Πράις, που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (Γεωργία) για την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Υγείας. Ο ίδιος, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των πολιτών που καλύπτονταν από το Obamacare, όσο σχεδιάζεται το πρόγραμμα που θα το αντικαταστήσει.

Ωστόσο, οι αλλαγές που δρομολογούνται δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις χρηματοδοτήσεις τις κυβέρνησης ή τα επιδοτούμενα συμβόλαια παροχής υπηρεσιών ηγεσίας, που καλύπτουν περισσότερα από 20 εκατομμύρια ασφαλισμένους στις ΗΠΑ για το 2017.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.