Quantcast
Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να «φιμώσει» υπαλλήλους υπηρεσιών και υπουργείων - enikonomia.gr
share

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να «φιμώσει» υπαλλήλους υπηρεσιών και υπουργείων

δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έχει λάβει μέτρα περιορισμού της ροής πληροφόρησης από αρκετές υπηρεσίες της κυβέρνησης που σχετίζονται με περιβαλλοντικά θέματα, σε μια σειρά πράξεων που φαίνεται να στοχεύουν στην αποθάρρυνση των αντίθετων προς αυτήν απόψεων.

Υπάλληλοι στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΥΠΠ) και τα υπουργεία Εσωτερικών, Γεωργίας και Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών έχουν λάβει οδηγίες από τη νέα τους ηγεσία που περιορίζουν πώς επικοινωνούν με το κοινό, όπως δήλωσαν πολλαπλές πηγές.

Οι κινήσεις έχουν επαληθεύσει τις ανησυχίες ότι ο Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί τα στοιχεία της αλλαγής κλίματος, μπορεί να προσπαθήσει να παρακάμψει τις επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι οι εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς και τους μόνιμους υπαλλήλους στις υπηρεσίες αυτές που διεξάγουν το μεγαλύτερο μέρος τέτοιων ερευνών.

Όλες οι υπηρεσίες που επηρεάζονται από τις πράξεις αυτές συμβάλλουν έστω και περιορισμένα σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και έχουν συμμετάσχει σε διάφορες προσπάθειες που αφορούν την κλιματική αλλαγή, όπως τις επιδράσεις στις φυσικές πηγές και την ανθρώπινη υγεία.

Χθες, μια πηγή στην ΥΠΠ είπε ότι μέλη της κυβέρνησης Τραμπ είπαν στο προσωπικό να μη μιλά με δημοσιογράφους και να μην αναρτά δελτία τύπου ή τμήματα μπλογκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το προσωπικό της ΥΠΠ έχει επίσης λάβει εντολή να μην δημοσιοποιεί διαλέξεις, συμπόσια ή τηλεδιασκέψεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες 60 μέρες, σύμφωνα με την πηγή που ζήτησε να μείνει ανώνυμη.

Ερωτηθείς εάν η ΥΠΠ έχει “φιμωθεί”, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ είπε χθες, “Δεν ξέρω. (…) Το διερευνούμε. (…) Δεν νομίζω ότι αποτελεί έκπληξη πως θα επανεξετάσουμε τις πολιτικές, αλλά δεν έχω πληροφόρηση αυτή τη στιγμή”.

Επίσης, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από την Υπηρεσία τη Δευτέρα να θέσει προσωρινό “πάγωμα” σε κάθε σύμβαση και χρηματοδότηση μέχρι την επανεξέτασή τους, σύμφωνα με πολλαπλές πηγές. Η ΥΠΠ χορηγεί χρήματα και υπογράφει συμβάσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο για να υποστηρίξει προγράμματα που αφορούν περιβαλλοντικούς ελέγχους, καθαρισμούς και έρευνες.

“Το προσωπικό της ΥΠΠ επενεξετάζει τις πληροφορίες χορηγιών και συμβάσεων με την ομάδα μετάβασης της νέας κυβέρνησης”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, Τζούλια Βάλενταϊν. “Ο στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την επαλήθευση των χορηγιών και συμβάσεων μέχρι το τέλος της μέρας, την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου”, πρόσθεσε.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντέδρασαν με οργή. Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Έρικ Σνάιντερμαν, είπε σε αντίδραση για το πάγωμα ότι το γραφείο του “θα εξετάσει κάθε νόμιμη οδό για να βεβαιωθεί ότι η ΥΠΠ εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της να κρατήσει την ατμόσφαιρα και τα ύδατα της πολιτείας μας ασφαλή”.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε στους υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας μέσω εσωτερικού υπομνήματος που είδε το πρακτορείο Reuters ότι κάθε επικοινωνία με τα ΜΜΕ θα πρέπει να έχει εκγριθεί προηγουμένως από την κυβέρνηση, και οι αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να επαληθεύονται από διευθυντές “για να αφαιρεθούν αναφορές σε προτεραιότητες και πρωτοβουλίες πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης”.

Στο μεταξύ, το υπουργείο αποποιήθηκε άλλο ένα μήνυμα που εστάλη τη Δευτέρα ηλεκτρονικά στο τμήμα επιστημονικής έρευνας το οποίο διέταζε την αναστολή της δημοσίευσης “κάθε εγγράφου με αποδέκτη το κοινό”, καθώς και ειδήσεις ή φωτογραφίες, λέγοντας ότι στάλθηκε χωρίς άδεια και ότι δεν συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση έκδοσης επιστημονικών εργασιών που έχουν εγκριθεί από επιστήμονες.

Αξιωματούχοι στο υπουργείο Υγείας επίσης έλαβαν ένα υπόμνημα το οποίο τους διέταζε να μη στείλουν “κανένα γράμμα”, ηλεκτρονικό ή μη, σε άλλους δημόσιους αξιωματούχους. Αντίθετα, θα πρέπει να αναφέρουν κάθε τέτοιο αίτημα για πληροφορίες στην ηγεσία του υπουργείου, η οποία δεν θα πρέπει να κάνει οτιδήποτε προτού λάβει οδηγίες από τον Λευκό Οίκο για τις πολιτικές του, σύμφωνα με μια πηγή που διάβασε το υπόμνημα.

Οι υποψήφιοι του Τραμπ για επικεφαλής της ΥΠΠ και των υπουργείων Εσωτερικών και Γεωργίας αναμένουν την έγκριση της Γερουσίας. Ο Τραμπ έχει βασιστεί σε μεγάλο μέρος στο λόμπι της βιομηχανίας ενέργειας και σε think-tanks που υποστηρίζουν την γεώτρυση για πετρέλαιο, για να χτίσει μια ομάδα που θα προετοιμάσει την ΥΠΠ για τη νέα της ηγεσία, σύμφωνα με έναν κατάλογο της νέας δεκαμελούς ομάδας που είδε το Reuters τη Δευτέρα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.