Quantcast
Βάιντμαν: Αν η άνοδος του πληθωρισμού συνεχιστεί, το QE πρέπει να τερματιστεί - enikonomia.gr
share

Βάιντμαν: Αν η άνοδος του πληθωρισμού συνεχιστεί, το QE πρέπει να τερματιστεί

δημοσιεύτηκε:

Η οικονομία της Ευρωζώνης μπήκε στο νέο έτος με καλύτερες προοπτικές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα όφειλε να αρχίσει να σχεδιάζει τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, στην περίπτωση που η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού αποδειχθεί ότι διαρκεί, έκρινε σήμερα ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του ΔΣ του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρωζώνης.

Προειδοποιώντας εναντίον της συνέχισης της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ επεσήμανε πως το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης κινδυνεύει να μετατραπεί σε όμηρο των αγορών ή μιας αέναης πολιτικής τόνωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

«Θα υποστηρίξω ότι η οικονομική προοπτική στις αρχές της χρονιάς είναι ιδιαίτερα θετική και ο ρυθμός (ανόδου) του πληθωρισμού σταδιακά πλησιάζει τον ορισμό της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Βάιντμαν, εκ των ιεράκων του ιδρύματος σε θέματα νομισματικής πολιτικής.

«Εάν αυτή η εξέλιξη είναι διαρκής, υπάρχει η προϋπόθεση για τον τερματισμό της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης», πρόσθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ίδιος.

Μολαταύτα ο Βάιντμαν παραδέχθηκε ότι η πολιτική της ΕΚΤ είναι η πρέπουσα αυτή τη στιγμή. Για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού, η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκιά της πολύ κάτω από το μηδέν, ενώ έχει αγοράσει αξιόγραφα που συνολικά αποτιμώνται σε πάνω από 1,5 τρισεκ. ευρώ και προσφέρει συχνά ουσιαστικά δωρεάν δανεισμό στις τράπεζες με την ελπίδα να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και κατά συνέπεια να προκαλέσει την άνοδο των τιμών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.