Quantcast
Ο Τραμπ προκαλεί οικονομική αβεβαιότητα - enikonomia.gr
share

Ο Τραμπ προκαλεί οικονομική αβεβαιότητα

δημοσιεύτηκε:

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί σοβαρή ανησυχία στις γερμανικές εταιρείες με την πολιτική του προστατευτισμού που ακολουθεί. Πολλές εταιρείες εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους, όπως αναφέρει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Χάικο Πέτερς σε μια δημοσκόπηση που έκανε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Παράλληλα ειδικοί εκφράζουν προβληματισμό κατά πόσο α μέτρα που έχει ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιφέρουν την ανάπτυξη που υπόσχεται.

Ανασφάλεια όμως στις γερμανικές εταιρείες δεν προκαλεί μόνο ο Τραμπ αλλά και το Brexit καθώς και οι εκλογές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες προβλέπεται άνοδος της ακροδεξιάς. Πολιτικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη της οικονομίας. «Όταν επικρατεί ανασφάλεια οι επενδυτικές τάσεις ανακόπτονται. Κυρίως στον τομέα των εξοπλισμών υπολογίζουμε ότι θα υπάρξει κάμψη».

Παρόμοια είναι η άποψη και του Στέφαν Κιπάρ από την τράπεζα Bayern LB. «Οι εκτιμήσεις σχετικά με το επενδυτικό κλίμα καταδεικνύουν ότι η ανασφάλεια που επικρατεί είναι μεγάλη σχετικά με τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις μετά την εκλογή του Τραμπ και τα συγκεκριμένα σχέδια περί Brexit της Τερέζα Μέι».

Μόνο τα μισά μέτρα θα εφαρμοστούν…


Η Allianz πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις του ειδικού Ρολφ Σνάιντερ πιστεύει πως «μόνο τα μισά από τα μέτρα που εξήγγειλε ο Τραμπ θα εφαρμοστούν». Η ασφαλιστική εταιρεία από το Μόναχο αναμένει ότι θα εφαρμοστούν κυρίως οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι κρατικές επενδύσεις σε έργα υποδομής. Κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στην αμερικανική οικονομία το 2017 και το 2018 κατά 2,2% φέτος και 2,4% τον επόμενο χρόνο.

Μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας θεωρούν πάντως απίθανη οι οικονομολόγοι. «Μια αύξηση της τάξης του 4% θα ήταν εφικτή μόνο εάν η οικονομία έβγαινε τώρα από την ύφεση, αλλά αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό» δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag, ο επικεφαλής οικονομολόγος Γιοργκ Κρέμερ. Ο Αμερικανός συνάδελφός του Ρόμπερτ Γκόρντον συμπληρώνει πως μια τέτοια άνοδος δεν είναι δυνατή από το γεγονός και μόνο ότι δεν υπάρχουν επαρκείς θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να ενισχύσουν τον αρνητικό εμπορικό ισολογισμό των ΗΠΑ με την αύξηση των δασμών. Έτσι ελπίζει ο Τραμπ ότι σύντομα θα μπορούν να εξαχθούν περισσότερα αμερικανικά προϊόντα από όσα εισάγονται.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έχει γίνει πιο αργός το τελευταίο διάστημα. Το υπουργείο εμπορίου εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα ήταν στο 1,9%, ενώ αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη αύξηση, γύρω στο 2,2%.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.