Quantcast
"Καταρρέουν" τα τουριστικά έσοδα της Τουρκίας - enikonomia.gr
share

“Καταρρέουν” τα τουριστικά έσοδα της Τουρκίας

δημοσιεύτηκε:

“Βουτιά” 30% σημείωσαν τα έσοδα από τον τουρισμό στην Τουρκία το 2016, αποτέλεσμα και των πολλών φονικών επιθέσεων και της απόπειρας πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού γραφείου στατιστικής Tuik, τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 29,7%, περίπου στα 22 δισ. δολ. έναντι άνω των 31 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.


Η Τουρκία επλήγη το 2015 από ένα κύμα φονικών επιθέσεων, που συνδέονταν με την κουρδική εξέγερση ή με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, καθώς και από μια απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο.

Το 2016, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε κατά 24,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Λίγοι περισσότεροι από 31 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την Τουρκία έναντι σχεδόν 42 εκατομμυρίων το 2015. Ανάμεσά τους περίπου το 20% ήταν Τούρκοι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό.

Οι κατά κεφαλή δαπάνες σημείωσαν επίσης μείωση, από τα 756 δολάρια κατά μέσο όρο το 2015 στα 705 δολάρια το 2016.

Η κατάρρευση του τομέα του τουρισμού, τα έσοδα από τον οποίο αποτελούσαν σχεδόν το 5% του ΑΕΠ, είχε ισχυρή επίπτωση στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.

Έτσι η οικονομία σημείωσε ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2016, για πρώτη φορά από το 2009, με συρρίκνωση σχεδόν 2% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2015.

Οι επιθέσεις είχαν κυρίως στόχο σημεία όπου συχνάζουν τουρίστες, όπως το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης τον Ιανουάριο του 2016 και το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ τον Ιούνιο.

Και την ώρα που η Τουρκία γύριζε τη σελίδα ενός μαύρου έτους, μια επίθεση εναντίον ενός νυκτερινού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε 39 θανάτους, κυρίως ξένων, τις πρώτες ώρες του Νέου Έτους.

Όμως οι τουρκικές αρχές παραμένουν αισιόδοξες για το 2017, υπολογίζοντας σε μια ανάκαμψη του τουρισμού από τη Ρωσία μετά την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα.

Τον Αύγουστο, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών έπεσε σχεδόν κατά 84% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2015.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ναμπί Αβτζί δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει πως “το 2017 θα είναι καλύτερο από το 2016 και το 2018 καλύτερο από το 2017”.

“Καμία πόλη στον κόσμο δεν μπορεί να πει ‘είμαι 100% ασφαλής’. Η τρομοκρατία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που μπορεί να συμβεί παντού”, είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.