Quantcast
Αυστηρό μήνυμα της Κομισιόν στο Βουκουρέστι για την πάταξη της διαφθοράς - enikonomia.gr
share

Αυστηρό μήνυμα της Κομισιόν στο Βουκουρέστι για την πάταξη της διαφθοράς

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα «μεγάλη ανησυχία» για την χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα στην Ρουμανία απέναντι στα αδικήματα διαφθοράς της πολιτικής τάξης, προειδοποιώντας για υποχωρήσεις απέναντι στη διαφθορά.

«Ο αγώνας κατά της διαφθοράς πρέπει να προχωρήσει, όχι να ηττηθεί. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρουμανία », δήλωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς σε κοινή τους ανακοίνωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «απευθύνει προειδοποίηση για οπισθοδρόμηση και θα εξετάσει με προσοχή» τις αλλαγές στη νομοθεσία της Ρουμανίας, πρόσθεσαν.

Χιλιάδες Ρουμάνοι κατέβηκαν χθες το βράδυ στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά τη κυβέρνησης που αποφάσισε με διάταγμα και έπειτα από πολεμική ημερών την χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα σε ό,τι αφορά αδικήματα διαφθοράς της πολιτικής τάξης.

Το επείγον κυβερνητικό διάταγμα μπορεί να επιτρέψει σε πολλούς πολιτικούς να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις και θεωρείται από τους πολέμιούς του έκφραση της βούλησης ελέγχου της δικαστικής εξουσίας από την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Βουκουρέστι.

Στις 25 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθάρρυνε τη Ρουμανία να λάβει νέα μέτρα κατά της διαφθοράς και να ενισχύσει τους δικαστικούς θεσμούς, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για την πρόοδο των χωρών στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Για την Επιτροπή, η πρόοδος που έχει καταγραφεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ουσιαστικό να είναι μη αναστρέψιμη», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.