Quantcast
ΟΗΕ: Το διάταγμα του Τραμπ ενδέχεται να οδηγήσει στον βασανισμό προσφύγων - enikonomia.gr
share

ΟΗΕ: Το διάταγμα του Τραμπ ενδέχεται να οδηγήσει στον βασανισμό προσφύγων

δημοσιεύτηκε:

Ειδικοί του ΟΗΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτίμησαν σήμερα ότι το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ενώ ενδέχεται κάποιοι αιτούντες άσυλο που στέλνονται πίσω στις πατρίδες τους να κινδυνεύουν με βασανιστήρια.

Σε ανακοίνωσή τους οι ειδικοί του ΟΗΕ ζήτησαν από την κυβέρνηση Τραμπ να προστατεύσει τους ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις και να τηρήσει την αρχή να μην γίνονται διακρίσεις βάσει της φυλής, της εθνικότητας και της θρησκείας. Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να απελαύνουν πρόσφυγες πίσω στις πατρίδες τους, μια πρακτική που είναι γνωστή ως επαναπροώθηση, τόνισαν.

«Ένα τέτοιο διάταγμα είναι ξεκάθαρα μεροληπτικό βάσει της εθνικότητας κάποιου και οδηγεί στον αυξημένο στιγματισμό των μουσουλμανικών κοινοτήτων», τονίζουν οι ειδικοί.

«Εξαιτίας της νέας μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται, χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως η σωστή εξέταση της μεμονωμένης περίπτωσής τους και χωρίς να ακολουθηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες για την παροχή ασύλου, να σταλούν σε μέρη στα οποία κινδυνεύουν να υποβληθούν σε βασανιστήρια και σε άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή μειωτική αντιμετώπιση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μεταξύ των ανεξάρτητων ειδικών που συνέταξαν την ανακοίνωση είναι οι ειδικοί εισηγητές για τους πρόσφυγες Φρανσουά Κρεπό, για τον ρατσισμό Μουτούμα Ρουτίρε, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αντιτρομοκρατία Μπεν Έμερσον, για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ και για την ανεξιθρησκία Άχμεντ Σαχίντ.

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι οι διακρίσεις εις βάρος ανθρώπων βάσει της εθνικότητάς τους είναι παράνομες.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ εξέφρασαν επίσης την ανησυχία ότι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ ενδέχεται να τεθούν υπό κράτηση για άγνωστη χρονική περίοδο και τελικά να απελαθούν. Ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της να προσφέρει καταφύγιο σε όσους φεύγουν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και τις διώξεις.

Ο Μέλτσερ ζήτησε επίσης την κυβέρνηση Τραμπ να μην εξετάσει το ενδεχόμενο να καταφύγει στον εικονικό πνιγμό και σε άλλες τεχνικές ανάκρισης που χρησιμοποιήθηκαν επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους και απαγορεύθηκαν από τον Δημοκρατικό διάδοχό του Μπαράκ Ομπάμα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.