Quantcast
Άνοιξε ξανά η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας - enikonomia.gr
share

Άνοιξε ξανά η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας

δημοσιεύτηκε:

Χρόνια πολλά, εργασιών. Για να μπορέσει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Ανακαινισμένη, σύγχρονη, πανέμορφη, παραδίδεται και πάλι στο κοινό.

Στις αρχές του 2000, αποφασίστηκε ότι η βιβλιοθήκη έπρεπε να συντονιστεί με τον καινούργιο αιώνα. Το αρχιτεκτονικό γραφείο του Bruno Gaudin ανέλαβε τη γενική διαχείριση του εγχειρήματος ενώ την ανακαίνιση της «Αίθουσας Labrouste» την εμπιστεύθηκαν στον Jean-François Lagneau. Για να ανοίξει η βιβλιοθήκη στο κοινό, έστω μερικώς, αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι εργασίες σε δύο φάσεις, με την ολοκλήρωση της δεύτερης να αναμένεται το 2020.

Η ομάδα σχεδιαστών εξήγησε ότι η πολύχρονη ιστορία κατασκευής της βιβλιοθήκης, η οποία συχνά γινόταν από σπουδαίους αρχιτέκτονες της κάθε εποχής, τους άφησε με μια κληρονομιά εξαιρετικής πολυπλοκότητας, ανάλογης της πλούσιας κληρονομιάς των χώρων που τη χαρακτηρίζει. «Λαξεύοντας όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα του υπάρχοντος συνόλου, η πρόκληση αυτού του εγχειρήματος συνίστατο στο να αναζητήσουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ ενός κτηρίου και ενός προγράμματος (ανακαίνισης)» τόνισαν στο Designboom.

Η πρώτη κίνησή τους ήταν να οργανώσουν εκ νέου τη ροή επισκεπτών μέσα στο συγκρότημα. Προστέθηκαν κλίμακες και ανελκυστήρες, χωρίς να ενοχλείται η ενότητα του κτηρίου.

Οι παρεμβάσεις ήταν πολυποίκιλες αλλά διακριτικές. Ανέδειξαν στοιχεία του παρελθόντος, εκσυγχρονίζοντας ταυτόχρονα και διευκολύνοντας τις λειτουργίες. Επιπλέον, μία υάλινη στοά προστέθηκε ως σύνδεσμος μεταξύ των δύο πλευρών του τετραγώνου που σχηματίζει το κτήριο, δίνοντας τη δυνατότητα ενός περιπάτου στη στέγη.

Το αποτέλεσμα είναι χάρμα οφθαλμών και δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αυξάνει τις προσδοκίες για το τελικό, σε τρία χρόνια από σήμερα. Αδημονούμε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.