Quantcast
FT: Το «τσαλάκωμα» Φιγιόν φέρνει ανατροπές στις γαλλικές κάλπες - enikonomia.gr
share

FT: Το «τσαλάκωμα» Φιγιόν φέρνει ανατροπές στις γαλλικές κάλπες

δημοσιεύτηκε:

O υποψήφιος για την γαλλική προεδρία Φρανσουά Φιγιόν, απηύθυνε έκκληση στους κεντροδεξιούς βουλευτές να «σταθούν στο πλευρό του για 15 ημέρες», υποστηρίζοντας πως οι αριστεροί αντίπαλοι του συνωμοτούν εναντίον του μετά τις καταγγελίες πως χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα για να διορίσει σε εικονικές θέσεις την οικογένεια του.

Η προεδρική υποψηφιότητα του κ. Φιγιόν έχει τεθεί σε αμφισβήτηση μετά από νέες κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε χρήματα των φορολογουμένων για να διορίσει τη γυναίκα και τα παιδιά του ως συμβούλους, χωρίς όπως φαίνεται να εργαστούν πραγματικά.

Οι αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν σε παρόμοιους ισχυρισμούς που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η αξιοπιστία της υποψηφιότητας μου βρίσκεται υπό αμφισβήτηση» δήλωσε ο κ. Φιγιόν σε βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κατά τη διάρκεια συνάντησης στα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής του καμπάνιας, σύμφωνα με το AFP. Την Τρίτη, τάχθηκε κατά μιας «άνευ προηγουμένου» επιχείρησης που «προσπαθεί να εξοντώσει έναν υποψήφιο με μέσα που δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατία».

Η προοπτική της απόσυρσης του κ. Φιγιόν από την προεκλογική μάχη θα ήταν κάτι μοναδικό στην πολιτική ζωή της Γαλλίας τα τελευταία εξήντα χρόνια και θα βύθιζε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της χώρες σε αναταραχή, τρεις μόλις μήνες πριν από τις εκλογές, που αναμένεται να κριθούν στο νήμα.

«Μια αποχώρηση θα ήταν κάτι το ανήκουστο» ισχυρίζεται ο Ντομινίκ Ρεϊνιέ, επικεφαλής της Fondapol, κεντροδεξιού think-tank. «Και αν η κεντροδεξιά δεν ήταν σε θέση να βρει γρήγορα ένα καλό υποψήφιο, θα προκαλούνταν μια βαθιά πολιτική κρίση και θα αυξάνονταν οι πιθανότητες της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν».

Ο κ. Φιγιόν ήταν το φαβορί στην προεδρική κούρσα και αναμενόταν να αναχαιτίσει την λαϊκιστική απειλή της Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου στις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε δύο γύρους.

Αλλά η καμπάνια του κ. Φιγιόν δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την υπόθεση, με μια δημοσκόπηση της Elabe που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη να δείχνει πως δεν θα είναι ένας από τους δύο υποψηφίους που θα προχωρήσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Αντίθετα, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος με μια κεντρώα πλατφόρμα, θα ήταν σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Elabe αυτός που θα ερχόταν αντιμέτωπος με την Μαρίν Λεπέν στον επαναληπτικό γύρο.

«Η αξιοπιστία του κ. Φιγιόν έχει δεχθεί τρομακτικό πλήγμα», υποστηρίζει ο Μπρούνο Κοτρές, καθηγητής στη Sciences Po. «Η ηθική είναι ο πυλώνας αυτής της καμπάνιας. Είναι δύσκολο να δει κανείς πως θα προχωρήσει».

Αντανακλώντας την αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από την υποψηφιότητα του κ. Φιγιόν, το γαλλικό χρέος δέχθηκε πιέσεις την Τετάρτη. Η απόδοση των γαλλικών ομολόγων σε σχέση με αυτή των αντίστοιχων γερμανικών και βελγικών αυξήθηκε σε πολυετή υψηλά, αντανακλώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο.

Παρά το κάλεσμα του κ. Φιγιόν για ενότητα, στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έχουν αρχίσει να εξετάζουν πιθανούς αντικαταστάτες για τον προεδρικό υποψήφιο, ο οποίος πήρε αναπάντεχα το χρίσμα του κόμματος του το Νοέμβριο, κερδίζοντας τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζουπέ.

«Το αποτέλεσμα του προκριματικού είναι άκυρο», δηλώνει ο Ζορζ Φενέκ, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που βρίσκεται κοντά στον κ. Σαρκοζί. «Είναι αδύνατο να περιμένουμε 15 ημέρες».

Ο Φιλίπ Γκοσελίν, βουλευτής που βρίσκεται κοντά στον κ. Ζουπέ, κάλεσε τον τελευταίο να «σκεφτεί την πιθανότητα να αντικαταστήσει τον Φρανσουά Φιγιόν».

Ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος βγήκε εκτός από τον πρώτο γύρο του προκριματικού, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντος του. Ο κ. Ζουπέ παραμένει ένα δημοφιλές πρόσωπο, αλλά σύμφωνα με τον κ. Ρεϊνιέ ο 71χρονος πολιτικός έχει αποδυναμωθεί μετά την αποτυχία του στον προκριματικό.

Ακούγονται και τα ονόματα νεότερων υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένου και του Ξαβιέ Μπερτάρντ, ο οποίος είχε κερδίσει την Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές του 2015 με την στήριξη των κεντρο-αριστερών ψηφοφόρων. Ο Φρανσουά Μπαρουάν, δήμαρχος της Τρουά, ο οποίος είχε ταχθεί με τον κ. Σαρκοζί στον προκριματικό, είναι επίσης ένα ακόμα όνομα που ακούγεται.

Η Le Canard Enchaine, η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα, υποστήριξε την Τετάρτη ότι ο κ. Φιγιόν προσέλαβε την γυναίκα του Πενελόπ ως κοινοβουλευτική βοηθό για μια μεγαλύτερη περίοδο από αυτή που είχε παραδεχθεί αρχικά. Η εφημερίδα ανέφερε πως η κα. Φιγιόν έλαβε πάνω από 800.000 ευρώ από το 1988 ως το 2002 για μια εικονική θέση ως βοηθός του συζύγου της και του ανθρώπου που τον αντικατέστησε στο κοινοβούλιο όταν ο κ. Φιγιόν έγινε υπουργός.

Η εφημερίδα είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η κα. Φιγιόν είχε πληρωθεί με πάνω από 500.000 ευρώ. Στα χρήματα αυτά δεν περιλαμβάνονται αμοιβές που έλαβε από το 1988 ως το 1998, ανέφερε την Τετάρτη η Le Canard. Οι ισχυρισμοί της έρχονται σε σύγκρουση με τα σχόλια του κ. Φιγιόν την περασμένη εβδομάδα πως προσέλαβε για πρώτη φορά την κα. Φιγιόν το 1997.

Η Le Canard μετέδωσε επίσης την Τετάρτη ότι δύο από τα παιδιά του κ. Φιγιόν δεν είχαν προσληφθεί για βραχυπρόθεσμα διαστήματα, όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Φιγιόν, αλλά είχαν αντίθετα εργαστεί για μεγάλα διαστήματα ως βοηθοί του κ. Φιγιόν όταν ήταν Γερουσιαστής και έλαβαν συνολικά 84.000 ευρώ για την εργασία τους.

Οι νέες καταγγελίες προστίθενται σε κατηγορίες ότι η κ. Φιγιόν κέρδιζε 100.000 ευρώ ως σύμβουλος περιοδικού το οποίο άνηκε σε δισεκατομμυριούχο υποστηρικτή του κ. Φιγιόν, αλλά προσέφερε ελάχιστες υπηρεσίες.

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ανοίξει έρευνα για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, την οποία αρνείται ο κ. Φιγιόν. Εισαγγελείς πραγματοποίησαν έρευνα στο γραφείο του στη Βουλή την Τρίτη, μετά από ανάκριση της γυναίκας του και του ίδιου τη Δευτέρα.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.