Quantcast
Την Ουγγαρία επισκέπτεται σήμερα ο Πούτιν - enikonomia.gr
share

Την Ουγγαρία επισκέπτεται σήμερα ο Πούτιν

δημοσιεύτηκε:

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται σήμερα στην Ουγγαρία, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, έναν από τους βασικούς συμμάχους της Μόσχας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος της επίσκεψης αυτής είναι να αποκατασταθεί η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ κατά της Μόσχας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πούτιν σε μια χώρα της ΕΕ από τον Ιούλιο του 2016, οπότε είχε επισκεφθεί τη Σλοβενία. Επίσης είναι η πρώτη επίσκεψή του στην Ευρώπη μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το Κρεμλίνο αναμένει μια βελτίωση των σχέσεών του με τις ΗΠΑ, αλλά και την άρση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας που τέθηκαν σε ισχύ το 2014.

Ο Ορμπάν, ένας ένθερμος υποστηρικτής του Πούτιν, τάσσεται υπέρ της άρσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη Βουδαπέστη «μαρτυρά τις προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης» που έχουν οι δύο ηγέτες, τονίζει το Κρεμλίνο.

Οι δύο άνδρες συναντώνται κάθε χρόνο τα τελευταία έξι χρόνια, με τη σημερινή συνάντηση να είναι η έβδομη από το 2010.

Τον Φεβρουάριο του 2015, ο Ορμπάν ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που δέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο μετά την προσάρτηση το 2014 της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία.

Από την πλευρά του ο Πούτιν επιθυμεί να επιδείξει σήμερα «την υποστήριξή του σε μια χώρα που προάγει τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την άρση των αντιρωσικών κυρώσεων», δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Φιόντορ Λουκιάνοφ.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων», δήλωσε χθες ο Γιούρι Ουτσάκοφ σύμβουλος του Πούτιν.

Έτσι στη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης ενδέχεται να αποφασιστούν «συγκεκριμένα μέτρα που θα έχουν στόχο την αποκατάσταση της οικονομικής συνεργασίας», καθώς ο Πούτιν θα συνοδεύεται από τους υπουργούς του Οικονομίας, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο, οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας έχουν προκαλέσει απώλειες ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουγγαρία σε διάστημα τριών ετών εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών της χώρας προς τη Ρωσία.

Η Μόσχα και η Βουδαπέστη σκοπεύουν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με τον Ουσάκοφ. Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου υπενθύμισε «τη μεγάλη σημασία» της κατασκευής από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom δύο νέων αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Πακς, κοντά στη Βουδαπέστη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2015 έρευνα για να ελέγξει αν αυτό το έργο, που ανατέθηκε στη Rosatom χωρίς διαγωνισμό, είναι οικονομικά βιώσιμο και συμμορφώνεται με τους κανόνες ανταγωνισμού.

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το 2018 και ο πρώτος αντιδραστήρας να τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Πάντως, μέχρι τώρα, αν και η Ουγγαρία ήταν κατά των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, «ποτέ δεν ψήφισε επισήμως κατά», δηλώνει ο Άντρας Ντέακ ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας της Βουδαπέστης.

«Αυτό ίσως αλλάξει: ο Ορμπάν θα κάνει ένα βήμα προς τον Πούτιν εξαιτίας της αλλαγής του διεθνούς πλαισίου που οφείλεται στην εκλογή του Αμερικανού προέδρου» Τραμπ, εκτιμά ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Σιζάρτο, η επίσκεψη αυτή θα επιτρέψει στον Ορμπάν, έναν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που υποστήριξε ανοικτά τον Τραμπ στη διάρκεια της εκστρατείας του, «να ακούσει τη ρωσική άποψη για τις πιθανότητες προσέγγισης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.