Quantcast
Αυτά συζητούν στη Μάλτα οι ηγέτες της Ευρώπης - enikonomia.gr
share

Αυτά συζητούν στη Μάλτα οι ηγέτες της Ευρώπης

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Η συζήτηση για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης με έμφαση στην κεντρική Μεσόγειο και την Λιβύη, αλλά και οι σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ και το μέλλον της ίδιας της ΕΕ αναμένεται να είναι τα βασικά θέματα συζήτησης της άτυπης Συνόδου των 28 της ΕΕ στη Βαλέτα της Μάλτας, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος που παρέθεσε ουσιαστικά την ατζέντα και το πλαίσιο των επικείμενων συζητήσεων, σημείωσε μιλώντας στον Τύπο πως «παρότι το πρόβλημα έχει περιοριστεί σημαντικά στην ανατολική μεσόγειο», η ΕΕ «δεν μπορούμε να μεταφέρει το αποτελεσματικό μοντέλο της Ανατολικής Μεσογείου στην Κεντρική Μεσόγειο για η Λιβύη δεν είναι Τουρκία».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που έχει καλή γνώση των προκαταρκτικών συζητήσεων, «οι ηγέτες θα επιδιώξουν μια σταδιακή προσέγγιση, αρχίζοντας από την παροχή βοήθειας στην ακτοφυλακή της Λιβύης, προσφέροντας εκπαίδευση στο προσωπικό της και εξαπολύοντας εκστρατεία εξουδετέρωσης των διακινητών». «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε δε ότι «στη συνέχεια η ΕΕ θα ξεκινήσει μια εκστρατεία πληροφόρησης των παράνομων μεταναστών για τις ασήμαντες ελπίδες που έχουν να περάσουν και να μείνουν στην Ευρώπη».

«Πρόκειται για δράσεις που δεν θα δώσουν αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη για τους λόγους που προανέφερα», είπε και επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι «η Λιβύη δεν είναι Τουρκία».

Στη συνέχεια οι ηγέτες θα περάσουν στη συζήτηση για την λεγόμενη εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης η οποία όμως σύμφωνα με τον αξιωματούχο «δεν θα επεκταθεί σε άλλα θέματα του ιδίου τομέα». Κληθείς μάλιστα να δώσει διευκρινίσεις τόνισε ότι «δεν θα γίνει συζήτηση για μετεγκαταστάσεις, αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου και για τα θέματα που ήδη ασχολείται η Μαλτέζικη Προεδρία στο πλαίσιο του Συμβουλίου».

Οι σχέσεις ΕΕ με ΗΠΑ και Ρωσία

Σε σχέση με τις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ, σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο «η νέα αμερικανική κυβέρνηση (Τραμπ) θα απασχολήσει τους ηγέτες αλλά δεν θα είναι το σημαντικότερο θέμα της Συνόδου. Η συζήτηση θα γίνει σε ένα πλαίσιο πιο ευρύ και ως συνέχεια της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και ενόψει της εκδήλωσης για τα 60 χρόνια της ΕΕ στη Ρώμη».

Σε σχέση με τη Ρωσία σημείωσε ότι «δεν θα γίνει συζήτηση για τις κυρώσεις, οι οποίες έχουν παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου».

Η Σύνοδος θα έχει και ένα σκέλος στο οποίο θα μετέχουν οι 28, θα ακολουθήσουν οι συνεντεύξεις Τύπου και οι 27 στη συνέχεια άνευ Βρετανίας θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους. Το κομμάτι για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το μέλλον της ΕΕ θα τεθεί εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοινοτικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη διαδοχή Τουσκ, είπε πως «δεν υπάρχει καμία υποψηφιότητα της οποίας να είμαι κοινωνός» και σημείωσε ότι «το ζήτημα θα πρέπει να έχει διευθετηθεί ως τη Σύνοδο του Μαρτίου».

Το προσχέδιο των «28» για τη μετανάστευση

Συγκεκριμένα μέτρα για την σταθεροποίηση της Λιβύης και την υλοποίηση ενός σχεδίου συνεργασίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την κεντρική μεσόγειο, περιλαμβάνει το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής των 28 της ΕΕ, το οποίο έχει στη διάθεσή του το real.gr.

Το προσχέδιο αποτελείται από 7 παραγράφους και ξεκινάει με την απόφαση των ηγετών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με πρόσθετα μέτρα. Συγκεκριμένα η 1η παράγραφος αναφέρει: «είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου και να σπάσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων, ενώ παραμένουμε σε εγρήγορση και για τις άλλες διαδρομές. Θα εντείνουμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη ως την κύρια χώρα αναχώρησης καθώς και με τις χώρες της Βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής. Οι ενέργειές μας θα πραγματοποιηθούν με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Στην 3η παράγραφο οι ηγέτες αναφέρουν ότι «η ανάπτυξη της ικανότητας (διαχείρισης συνόρων) της Λιβύης είναι το κλειδί για τις αρχές ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και την καταπολέμηση των δραστηριοτήτων διαμετακόμισης και του λαθρεμπορίου».

Στην 4η παράγραφο περιγράφονται λεπτομερώς τα μέτρα ενίσχυσης της Λιβύης, μεταξύ των οποίων ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση της τοπικής ακτοφυλακής και ο συντονισμός με την επιχείρηση SOPHIA της ΕΕ. Εντοπίζονται μάλιστα και τα πρώτα 200 εκατομμύρια ευρώ για αυτόν τον σκοπό, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην εκστρατεία ενημέρωσης των ίδιων των δυνητικών μεταναστών.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι «οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της Λιβύης είναι τώρα πιο σημαντικές από ποτέ. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη χειραφέτηση της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, ως μέρος μιας περιεκτικής διοίκησης που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Η ΕΕ θα ενισχύσει επίσης την παροχή συνδρομής στις περιφερειακές και τοπικές κοινότητες της Λιβύης καθώς και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη χώρα».

Στην τελευταία παράγραφο οι 28 δηλώνουν έτοιμοι να αναπτύξουν περαιτέρω την εξωτερική πολιτική για τη μετανάστευση και να καταστήσουν την ΕΕ ανθεκτική για μελλοντικές κρίσεις.

«Ως εκ τούτου», αναφέρει το προσχέδιο, «θα εντοπιστούν πιθανά εμπόδια, για παράδειγμα, σε σχέση με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την επιστροφή, με παράλληλο σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

«Χαιρετίζουμε την πρόθεση της Κομισιόν να υποβάλει σύντομα ένα ενημερωμένο σχέδιο δράσης για τις επιστροφές και να παρέχει καθοδήγηση για την πιο λειτουργική απόδοση των κρατών μελών και την αποτελεσματική επανεισδοχή χρησιμοποιώντας την ευελιξία που υπάρχει στο υφιστάμενο κοινοτικό κεκτημένο».

«Θα συνεχίσουμε επίσης να αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου», καταλήγει το προσχέδιο.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.