Quantcast
Η Μπούντεσταγκ «αδειάζει» τον Σόιμπλε - enikonomia.gr
share

Η Μπούντεσταγκ «αδειάζει» τον Σόιμπλε

δημοσιεύτηκε:

Τελικά δεν απαιτείται νέα απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», σύμφωνα με το οποίο η νομική υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής, απαντώντας στον εκπρόσωπο του Die Linke, ακυρώνει το βασικό επιχείρημα του Β.Σόιμπλε υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ πάση θυσία στο ελληνικό πρόγραμμα..

Οι σχετικές απειλές του Β. Σόιμπλε καταρρίπτονται με τον πιο επίσημο τρόπο από την ίδια τη Μπούντεσταγκ, σημειώνει η εφημερίδα, καθώς με προχθεσινή απάντησή της προς τον εκπρόσωπο του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) η νομική υπηρεσία της Μπούντεσταγκ δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτεί από σύγκληση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής για να επανεξεταστεί η συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Η νομική υπηρεσία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, να υπάρξουν κάποιες μελλοντικές αποφάσεις του ESM, οι οποίες να άπτονται της γενικής αρμοδιότητας της Μπούντεσταγκ για τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που σήμερα δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί.

Η φράση-κλειδί στην απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Μπούντεσταγκ, όπως δημοσιεύει η “ΕφΣυν”, έχει ως εξής:

Από την άποψη του δικαίου συμμετοχής, σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο περί χρηματοδοτικής συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM-Finanzierungsgesetz, ESMFinG), η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν καθιστά ωστόσο άμεσα αναγκαία την ενασχόληση της Ολομέλειας της ομοσπονδιακής Βουλής με το ζήτημα.

Προηγήθηκε σχετικό ερώτημα του Αξελ Τρόοστ, αναπληρωτή προέδρου του Die Linke και αρμόδιου για ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής του κόμματος, ο οποίος ζήτησε επίσημη απάντηση του Κοινοβουλίου σχετικά με το αν η ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μη μετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Ελλάδα ΙΙΙ», η οποία συζητείται αυτή την περίοδο, θα απαιτήσει νέα απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.