Quantcast
Ευρωζώνη: Ελαφρά επιδείνωση του δείκτη επενδυτικού κλίματος - enikonomia.gr
share

Ευρωζώνη: Ελαφρά επιδείνωση του δείκτη επενδυτικού κλίματος

δημοσιεύτηκε:

To επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε ελαφρά τον Φεβρουάριο λόγω ανησυχιών ότι οι πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα επηρεάσουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής εταιρείας Sentix.

Ο δείκτης Sentix για την Ευρωζώνη μειώθηκε στις 17,4 μονάδες από 18,2 μονάδες τον Ιανουάριο. «Οι επενδυτές αντιδρούν στις πρώτες επίσημες ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ, βλέποντας ότι αποτελούν βάρος για την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Οι σημερινές συνθήκες θεωρούνται πιο ευνοϊκές για τους επενδυτές, με τον σχετικό επιμέρους δείκτη να αυξάνεται τον Φεβρουάριο στις 20,5 μονάδες – το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011 – έναντι 16,5 μονάδων τον Ιανουάριο. Οι προσδοκίες, όμως, για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκαν, υποχωρώντας στις 14,3 από 20 μονάδες τον Ιανουάριο. Η Sentix σημείωσε, ωστόσο, ότι ο δείκτης του Φεβρουαρίου παραμένει υψηλότερος από τις 11,8 μονάδες του Δεκεμβρίου. Ο δείκτης για τη Γερμανία μειώθηκε στις 31,3 από 33,1 μονάδες.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει «όχημα» για τα γερμανικά συμφέροντα και προβλέπει ότι και άλλες χώρες – μέλη θα φύγουν από την ΕΕ, όπως η Βρετανία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε, επίσης, τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ότι θα επιβάλλει δασμό 35% στα οχήματά τους που εισάγονται στις ΗΠΑ. Ο κορυφαίος σύμβουλός του για το εμπόριο κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί ένα «υπερβολικά υποτιμημένο» ευρώ για να εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ και τους εταίρους της στην ΕΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.