Quantcast
Στις Βρυξέλλες ο Αζέρος Πρόεδρος με "μενού" τους αγωγούς αερίου- Ο αστεϊσμός του Γιούνκερ - enikonomia.gr
share

Στις Βρυξέλλες ο Αζέρος Πρόεδρος με “μενού” τους αγωγούς αερίου- Ο αστεϊσμός του Γιούνκερ

δημοσιεύτηκε:

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προσπάθεια του σήμερα να περιγράψει την δυσκολία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει τις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν, επέλεξε να αστειευτεί εις βάρος του Αζέρου Προέδρου.

«Σας ευχαριστώ, να έχετε μια ωραία μέρα», τόνισε ο Γιούνκερ στους δημοσιογράφους στο τέλος συνέντευξης Τύπου. «Θα συναντήσω τώρα τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, οπότε το ευχάριστο κομμάτι της ημέρας τελείωσε».

Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συζητήσεις για την κατασκευή νέων αγωγών για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το Μπακού επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά των 500 εκατ. καταναλωτών ενέργειας της Ε.Ε και η Ένωση εμφανίζεται εξίσου πρόθυμη να μειώσει την εξάρτηση της από το ρωσικό αέριο.

Αλλά εντός της χώρας του ο Αλίγιεφ, που είναι πρόεδρος από το 2003, κατηγορείται για συγκεντρωτισμό, επιβολή αυστηρών περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης και μέτρων καταστολής των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Αζέροι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν τον αστεϊσμό του Γιούνκερ.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, που προεδρεύει της Επιτροπής από το 2014, είναι γνωστός για τις χιουμοριστικές ατάκες του και διότι συχνά ξεφεύγει από το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Την περασμένη Παρασκευή, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ, ο Γιούνκερ απάντησε: «Εγώ».

Χαρακτηριστικό επίσης ήταν το στιγμιότυπο τον Μάιο του 2015 όταν ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, υποδεχόμενος σε σύνοδο κορυφής της Ρίγας τους ηγέτες των κρατών–μελών, είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στον λαϊκιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν: «Καλώς τον δικτάτορα!»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εμφανίστηκε πιο προσηλωμένος στην διπλωματική φρασεολογία κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αζέρο πρόεδρο νωρίτερα σήμερα.

«Κατά την διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποιήσαμε, υπογράμμισα την σημασία που προσδίδουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως την ελευθερία της έκφρασης. Η ΕΕ πιστεύει ότι μια ανοιχτή κοινωνία είναι η καλύτερη εγγύηση για μακροχρόνια σταθερότητα και ευημερία», σημείωσε ο Τουσκ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.