Quantcast
Λονδίνο: «Όχι» του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στον Τραμπ - enikonomia.gr
share

Λονδίνο: «Όχι» του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στον Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Στο στόχαστρο των συντηρητικών βουλευτών βρίσκεται ο πρόεδρος του Βρετανικού Κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου, μετά την αιφνιδιαστική δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας της ιστορικής Βουλής των Κοινοτήτων τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Μεγάλη Βρετανία τον ερχόμενο Ιούνιο.

«Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει απαραβίαστες αρχές ως προς τις ρατσιστικές και σεξιστικές θέσεις και απόψεις» υποστήριξε ο Τζον Μπέρκοου, δικαιολογώντας την απόφαση του. Δηλωσε μάλιστα στους βουλευτές ότι δεν έχει μεν δικαίωμα να ακυρώσει την επίσκεψη, αλλά ότι εκεί που έχει ρόλο και λόγο, δηλαδή στη βρετανική Κάτω Βουλή, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ανεπιθύμητος.

Οι σχέσεις Λονδίνου-Oυάσιγκτον σε κρίσιμη φάση


Πρόκειται για μια πρωτοφανή παρέμβαση προέδρου του κοινοβουλίου στα βρετανικά πολιτικά χρονικά. Ο Τζον Μπέρκοου, ο οποίος ανήκει στην κεντρώα πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, είχε επιλεγεί από τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού απ´ όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη βρετανικ’η βουλή.

Ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές πάντως κατήγγειλαν την απόφαση του προέδρου ως αυθαίρετη και μονομερή, με το σκεπτικό ότι υπερβαίνει τα όρια του θεσμικού του ρόλου.

Από την πλευρά του ο Τζον Μπέρκοου επιμένει σε αυτήν και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Μέχρι στιγμής πάντως η Ντάουνινγκ Στριτ έχει αποφύγει να αναμιχθεί στην όλη υπόθεση, κάτι που ρητά απαγορεύει άγραφος συνταγματικός κανόνας.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η Τερέζα Μέι είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη επειδή στη συγκεκριμένη συγκυρία, με το Brexit επι θύραις, η στενή σχέση της με την Ουάσιγκτον είναι γι’ αυτήν ζωτικής σημασίας.

Πηγή: DW


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.