Quantcast
Η Uber προσέλαβε μηχανικό της NASA - enikonomia.gr
share

Η Uber προσέλαβε μηχανικό της NASA

δημοσιεύτηκε:

Έχουμε δικαίωμα στο όνειρο; Μπορούμε μετά το βομβαρδισμό από το «Back to the Future», τους Jetsons και τους διαφόρους 007 να ονειρευόμαστε ότι μετακινούμαστε με ιπτάμενο αυτοκίνητο;

Σε συνέντευξη του, το 2010, ο Αμερικανός φυσικός και συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Gregory Benford μας επεφύλαξε κρύο ντους: «Προκύπτει ότι, όταν βελτιστοποιείς τις επιδόσεις ενός αυτοκινήτου ή ενός αεροπλάνου, από τη σκοπιά των μηχανικών χαρακτηριστικών είναι πολύ μπροστά. Κατά συνέπεια, μπορείς να κατασκευάσεις ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο. Αλλά δεν είναι πολύ καλά αεροπλάνα, και δεν είναι πολύ καλά αυτοκίνητα».

Η Uber, όμως, δεν πείθεται. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι η εταιρεία προσέλαβε τον Michael Moore -επιστήμονα της NASA στο παρελθόν-, δίνοντάς του τον βαρύγδουπο τίτλο «Ditrector of Engineering for Aviation». Για να εξελίξει ένα αεροσκάφος το οποίο θα απογειώνεται και θα προσγειώνεται κάθετα. Δηλαδή, ένα VTOL (vertical take off and landing).

Το πρότζεκτ φέρει την επωνυμία «Uber Elevate». Και αυτό δεν είναι η πρώτη ανάμιξη του Moore με τα VTOL. To 2010 είχε δημοσιεύσει ένα white paper για το πώς ηλεκτροκίνητα VTOL μπορούν να αντικαταστήσουν τα αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Υπαινισσόταν ότι το μόνο πραγματικό πρόβλημα ήταν η τεχνολογία των μπαταριών.

Έτσι κι αλλιώς εστίαζε στο όχημα και όχι στο δίκτυο μεταφοράς. Στα σίγουρα, το ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι το «εύκολο κομμάτι» του προβλήματος. Ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας, οι υποδομές και οι κανονισμοί είναι το «δύσκολο». Και η Uber δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά με τα «δύσκολα». Έχει ήδη αρκετά προβλήματα και με πολλές κυβερνήσεις και με τους ταξιτζήδες. Τι θα συμβεί αν μπει και στη βιομηχανία εναέριας κυκλοφορίας;

Πάντως, πρέπει να πούμε ότι το όραμα της UBER είναι το ιπτάμενο αυτοκίνητο να αποτελέσει μέρος του υπάρχοντος δικτύου – και όχι να το αντικαταστήσει. Τα οχήματα VTOL θα τοποθετηθούν σε στρατηγικούς κόμβους στο πλέγμα της πόλης, και θα λειτουργούν λίγο πολύ σαν λεωφορεία. Οι επιβάτες θα μπορούν να πηγαίνουν με ένα αυτοκίνητο της Uber έως το vertiport -καλό δεν ακούγεται, σε αντιδιαστολή με το airport;- και μετά θα επιβιβάζονται σε ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο. Θα αποβιβάζονται σε ένα άλλο vertiport και θα παίρνουν ένα άλλο αυτοκίνητο της Uber για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Ο Moore υποστηρίζει ότι απέχουμε, πρακτικά, ένα με τρία χρόνια από ένα όχημα VTOL. Η Uber έχει ένα δεκαετές πλάνο να υλοποιήσει το στόχο της.

Δικαιούμαστε να ονειρευόμαστε; Ή θα μένουμε μόνο στο «Back to the Future – The Power of Love»;


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.