Quantcast
Aπό τη ντουλάπα στα σκουπίδια - enikonomia.gr
share

Aπό τη ντουλάπα στα σκουπίδια

δημοσιεύτηκε:

Τα ρούχα ως αντικείμενα καθημερινής κατανάλωσης. Κάποτε δεν γινόταν ούτε λόγος, πλέον τείνει να γίνει ο κανόνας. Σύμφωνα με έρευνα πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι ρούχων καταλήγουν στους ειδικούς κάδους που προβλέπονται για υφάσματα.

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί κι ένας άγνωστος αριθμός ρούχων που καταλήγουν στον κάδο με τα οικιακά απορρίμματα, αναφέρει στο dpa ο Τόμας Άλμαν, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Fairwertung, η οποία ασχολείται με τη συλλογή από γερμανικά νοικοκυριά ρούχων «second hand».

Επιστροφή παλιών ρούχων έναντι έκπτωσης


Το «βουνό» άχρηστων κλωστοϋφαντουργικών υλών συνεχώς μεγαλώνει. «Οι καταναλωτές αγοράζουν ολοένα περισσότερα ρούχα, ολοένα χαμηλότερης ποιότητας», εξηγεί ο ίδιος χαρακτηριστικά. «Ο όγκος των ρούχων μεγαλώνει και μεγαλώνει και μεγαλώνει», αναφέρει στο ίδιο μήκος κύματος και η Kίρστεν Μπρόντερ, εκπρόσωπος της Greenpeace.

Tην ίδια ώρα μεγάλες κλωστοϋφαντουργικές βιομηχανίες αλλά και διεθνείς αλυσίδες φθηνής ένδυσης αναγνωρίζουν το πρόβλημα και πολλές έχουν ήδη αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, όπως την επιστροφή των ρούχων που περισσεύουν σε κάθε ντουλάπα ή που δεν πρόκειται να φορεθούν ξανά. Πρωτοπόρος στον τομέα αυτό είναι η σουηδική αλυσίδα H&M (Hennes & Mauritz), η οποία προσφέρει εκπτωτικά κουπόνια στους ευσυνείδητους αγοραστές που επιστρέφουν παλιά ρούχα τους για ανακύκλωση. Αντίστοιχη πρακτική ακολουθεί και η αλυσίδα Globetrotter, που ειδικεύεται στα ορειβατικά και σπορ ρούχα, η οποία δίνει επίσης αγοραστικά κίνητρα στους πελάτες που επιστρέφουν στο κατάστημα παλιά ρούχα. Πολλές εταιρείες, μεταξύ αυτών και η H&M, συνεργάζονται ήδη με την εταιρεία ανακύκλωσης ICO. Μάλιστα μέσα στο 2013 η σουηδική φίρμα H&M μάζεψε 40.000 τόνους μεταχειρισμένων υφασμάτων. Στόχος της εταιρείας είναι μέχρι το 2020 να συλλέγει ετησίως 25.000 τόνους παλιών ρούχων προς ανακύκλωση.

Μια «πράσινη» βιομηχανία ένδυσης είναι όντως εφικτή;


«Ο στόχος καταρχήν για μια τέτοια κίνηση είναι όντως ‘πράσινος‘», αναφέρει στο γερμανικό πρακτορείο ο Μάρτιν Φάσναχτ, ειδικός σε θέματα εμπορίου από την ιδιωτική οικονομική σχολή WHO. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι επιχειρήσεις έχουν πάντα ως στόχο το κέρδος αλλά και την τόνωση των πωλήσεων. Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό πρακτικές οικολογικού χαρακτήρα όπως αυτές του H&M αποσκοπούν στο να ξαναφέρουν πίσω τους πιο «συνειδητοποιημένους» καταναλωτές. «Οι ντουλάπες είναι γεμάτες. Οι εταιρείες ρούχων πρέπει να δώσουν ένα νέο κίνητρο στους καταναλωτές για να αγοράσουν νέα ρούχα», επισημαίνει ο Μάρτιν Φάσναχτ.

Τέλος, σύμφωνα με τους επικριτικές της οικολογικής στροφής μεγάλων αλυσίδων, σε διεθνές επίπεδο τα ποσοστά ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών υλών παραμένουν παρά τις όποιες προσπάθειες ακόμη εξαιρετικά χαμηλά. Από την άλλη πλευρά οι τιμές των υφασμάτων πέφτουν συνεχώς λόγω του εξαιρετικά υψηλού παγκόσμιου ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα η αγορά να βρίθει φθηνών ρούχων.

Εν τέλει οι καμπάνιες ανακύκλωσης μεγάλων αλυσίδων με «δέλεαρ» εκπτωτικά κουπόνια, συχνά οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα, στην αέναη αγορά φθηνών ρούχων, τα οποία κάποια στιγμή θα παλιώσουν με τη σειρά τους και θα είναι ξανά και ξανά περιττά στην γκαρνταρόμπα του μέσου καταναλωτή.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.