Quantcast
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αφαίρεσε ρευστότητα από την αγορά - enikonomia.gr
share

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αφαίρεσε ρευστότητα από την αγορά

δημοσιεύτηκε:

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) αφαίρεσε ρευστότητα από την αγορά για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς η ζήτηση κεφαλαίων μειώθηκε μετά τον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Η κεντρική τράπεζα αφαίρεσε στη διάρκεια της εβδομάδας 625 δισ. γιουάν (90,84 δισ. δολάρια) από την αγορά, ποσό πολλαπλάσιο από τα 70 δισ. γιουάν που είχε αντλήσει την περασμένη εβδομάδα.

Αποτελεί πάγια πρακτική για την PBOC να διοχετεύει μεγάλα ποσά ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα πριν από τις διακοπές για το νέο κινεζικό έτος, όταν εκτινάσσεται η ζήτηση χρήματος, και να αφαιρεί ρευστότητα μετά τις εορτές, καθώς μειώνεται η ζήτηση, σύμφωνα με τον Γουέν Μπιν, αναλυτή στην China Minsheng Banking Corporation.

Η άντληση ρευστότητας ενισχύει την άποψη ότι η χώρα κινείται προς μία πιο σφιχτή πολιτική, καθώς η οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις σταθεροποίησης. Η Κίνα κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 6,7% το 2016, που είναι χαμηλότερος από αυτούς των τελευταίων ετών, αλλά εντός τους στόχου που είχε τεθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα αύξησε απροσδόκητα τα επιτόκια για τα δάνεια που χορηγεί στο πλαίσιο της βραχυπρόθεσμης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης καθώς και το επιτόκιο για τα ρέπος, δείχνοντας ότι οι Αρχές είναι δεσμευμένες στον περιορισμό των εκροών κεφαλαίων και της μείωσης των χρηματοπιστωτικών κινδύνων.

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι η PBOC θα σπεύσει να αυξήσει σύντομα το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων. Η νομισματική πολιτική της Κίνας το 2017 θα είναι «συνετή και ουδέτερη», διατηρώντας τη ρευστότητα στα κατάλληλα επίπεδα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.