Quantcast
Συρία: Ο Άσαντ απέρριψε το σχέδιο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας - enikonomia.gr
share

Συρία: Ο Άσαντ απέρριψε το σχέδιο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας

δημοσιεύτηκε:

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ απέρριψε το σχέδιο του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ για τη δημιουργία “ασφαλών ζωνών” για τους αμάχους στη Συρία σε συνέντευξή του στο Yahoo News που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Σύρος πρόεδρος πρόσθεσε ωστόσο ότι θα χαιρέτιζε μια συνεργασία με την Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους εφόσον βέβαια οι ΗΠΑ λάβουν μια “σαφή πολιτική θέση” όσον αφορά την εθνική κυριαρχία και την ενότητα της Συρίας.

Ο Άσαντ στη συνέντευξή του αυτή χαιρέτισε επίσης με κάποια επιφυλακτικότητα την προσήλωση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, όσον αφορά τον οποίο ο Τραμπ αναφέρθηκε μάλιστα στην πιθανότητα μιας συνεργασίας με την σύμμαχο της Δαμασκού, τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξέταζε το ενδεχόμενο δημιουργίας ασφαλών ζωνών για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους Σύρους, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Στην ερώτηση που του έκανε το Yahoo News για το θέμα αυτό, ο Σύρος πρόεδρος απάντησε ότι “οι ασφαλείς ζώνες για τους Σύρους μπορούν να εγκαθιδρυθούν μόνον αν υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια. Εκεί όπου δεν υπάρχει μια εισροή τρομοκρατών που υποστηρίζονται από τις γειτονικές χώρες ή τις δυτικές χώρες”.

“Δεν χρειάζονται καθόλου ασφαλείς ζώνες “, πρόσθεσε εξάλλου, αναφερόμενος στους πρόσφυγες και στους εκτοπισμένους Σύρους. “Είναι πολύ πιο βιώσιμο, πολύ πιο πρακτικό και λιγότερο δαπανηρό να έχεις σταθερότητα από το να δημιουργείς ασφαλείς ζώνες. Η ιδέα αυτή δεν είναι καθόλου ρεαλιστική”, σημείωσε.

Εξάλλου σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο η προσφυγική κρίση προκλήθηκε από τις “τρομοκρατικές” ενέργειες που υποστηρίζουν “ξένες” δυνάμεις, όπως και από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους Δυτικούς στη Συρία. “Πολλοί είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία όχι μόνο λόγω των προβλημάτων ασφαλείας”, υπογράμμισε.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην προοπτική των ασφαλών ζωνών στη Συρία με στόχο να αποφευχθεί η φυγή των Σύρων από τη χώρα τους για να γίνουν πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες ή στην Ευρώπη.

Οι πρακτικές λεπτομέρειες γύρω από τη δημιουργία των ζωνών αυτών δεν διευκρινίστηκαν. Σύμφωνα ωστόσο με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το Πεντάγωνο θα καταρτίσει εντός 90 ημερών ένα σχέδιο σχετικά με τη δημιουργία τέτοιων ζωνών στη Συρία ή σε γειτονικές της χώρες.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.