Quantcast
Κινέζοι επενδυτές ακύρωσαν πέρυσι 30 μεγάλες εξαγορές εταιρειών - enikonomia.gr
share

Κινέζοι επενδυτές ακύρωσαν πέρυσι 30 μεγάλες εξαγορές εταιρειών

δημοσιεύτηκε:

Πολλαπλασιάστηκαν την περασμένη χρονιά οι ακυρώσεις επιχειρηματικών συμφωνιών, τις οποίες επιδίωξαν να υλοποιήσουν Κινέζοι επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα, δεν τελεσφόρησαν 30 εξαγορές ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομίλων, των οποίων η αξία αγγίζει σχεδόν τα 75 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται τη μελέτη της νομικής εταιρείας Baker McKenzie και της εταιρείας ερευνών αγοράς Rhodium, τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν επταπλασιασμό της αξίας των μη πραγματοποιηθεισών συμφωνιών το 2016 έναντι του 2015. Πέρυσι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε για διαφορετικούς λόγους λιγότερη διάθεση να συνάψει διασυνοριακές συμφωνίες.

Ορισμένοι από αυτούς τους λόγους έχουν να κάνουν με τα εμπόδια που έθεσαν οι κατά τόπους ρυθμιστικές αρχές ή με περιορισμούς στο συνάλλαγμα.

Πάντως, η δίψα της Κίνας για επενδύσεις στη Δύση (Ε.Ε. και ΗΠΑ) δεν έχει κορεστεί. Στην ανάλυση των Baker Mckenzie και Rhodium αποτυπώνεται ότι οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις εξακολουθούν να αυξάνονται.

Πέρυσι ανήλθαν στα 94,2 δισ. δολάρια, που σημαίνει ότι υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με πρόπερσι. Από την άλλη, όσοι πωλούν περιουσιακά στοιχεία στη Γηραιά Ηπειρο και στις ΗΠΑ προβληματίζονται έντονα, λόγω των πολλών ακυρώσεων. Αυτά αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες γνωρίζουν τις διασυνοριακές επιχειρηματικές κινήσεις.

«Οι Κινέζοι χειρίζονται πλέον με μεγαλύτερο επαγγελματισμό τις διαπραγματεύσεις, αλλά οι πωλητές θέτουν σε προτεραιότητα τους δυνάμει αγοραστές εκτός Κίνας – αυτό οφείλεται στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων», παρατηρεί ένας ειδικός αναλυτής.

Το 2016 το Πεκίνο προσδοκούσε ότι το γουάν θα συνέχιζε να υποχωρεί ως προς το δολάριο. Παράλληλα, η εγχώρια ανάπτυξη επιβραδυνόταν, οπότε ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων ευνόησε τη μεγάλη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Η κινεζική κεντρική τράπεζα παρενέβη δυναμικά. Πούλησε δολάρια για να στηρίξει το εθνικό της νόμισμα, προξενώντας μείωση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων στα 320 δισ. δολάρια.

Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, η ρυθμιστική αρχή χρηματαγοράς της Κίνας έθεσε σοβαρά εμπόδια στους εγχώριους ομίλους, που ενδιαφέρονταν για διεθνείς εξαγορές.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι δεσμεύθηκαν να περιορίσουν τις αποκαλούμενες «παράλογες» εξαγορές, να εξετάσουν ενδελεχώς κάθε συναλλαγή άνω του 1 δισ. δολαρίων, η οποία βαίνει πέραν των βασικών δραστηριοτήτων των επενδυτών, και να παρακολουθούν στενά τις διασυνοριακές κινήσεις για την απόκτηση γης, ξενοδοχειακών μονάδων, κινηματογραφικών στούντιο και περιουσιακών στοιχείων στο πεδίο της ψυχαγωγίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι ορισμένες από τις ακυρωθείσες συμφωνίες πιθανώς να μην είχαν εμφανείς διασυνδέσεις με τις βασικές δραστηριότητες των αγοραστών στην Κίνα. Η μεγαλύτερη από αυτές ήταν η απόπειρα εξαγοράς των ξενοδοχείων Starwood Hotels & Resorts στις ΗΠΑ από την Anbang Insurance – την απέτρεψαν οι κινεζικές αρχές.

Μία κινεζική κοινοπραξία προσέφερε 3 δισ. δολάρια για την αμερικανική μονάδα της Philips, αλλά την απέρριψαν οι αρμόδιοι για τις ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων, δεν υλοποιήθηκε η εξαγορά της Aixtron, η οποία κατασκευάζει μικροεπεξεργαστές, από ομάδα Κινέζων επενδυτών.

Πηγή: Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.