Quantcast
Goldman Sachs: Προετοιμαστείτε για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας - enikonomia.gr
share

Goldman Sachs: Προετοιμαστείτε για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας

δημοσιεύτηκε:

Είτε πρόκειται για κανονικό πόλεμο είτε για μεμονωμένες μάχες, μια σύγκρουση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας στο εμπόριο ίσως είναι αναπόφευκτη. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προέβλεψαν αυτή την εβδομάδα ότι η σύγκρουση αυτή είναι σχεδόν βέβαιη, δεδομένης της «αντιεμπορικής ρητορικής» του Τραμπ.

«Ο Τραμπ επικρίνει δημόσια την αμερικανική εμπορική πολιτική εδώ και δεκαετίες και το έκανε αυτό βασικό κομμάτι της καμπάνιας του. Δε βλέπουμε γιατί να πιστέψουμε ότι δεν θα προχωρήσει με τις δεσμεύσεις του σε γενικούς όρους», ανέφερε ο Andrew Tilton, ανώτατος οικονομολόγος στην Goldman Sachs για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σε έκθεση που συνέταξε μαζί με τον Alec Phillips, ανώτατο πολιτικό οικονομολόγο για τις ΗΠΑ.

Αυτό που είναι λιγότερο βέβαιο, είναι το πώς θα εξελιχθεί η μάχη μεταξύ των δύο κολοσσών. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι δύο ειδικοί εξερεύνησαν διάφορες στρατηγικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει η διακυβέρνηση Τραμπ ενάντια στην Κίνα και κατέληξαν στο ότι ο νέος πρόεδρος θα καταφύγει είτε σε «μικρές» τακτικές κινήσεις ή σε «μεγάλες» ενέργειες.

Τα «μικρά» μέτρα θα ήταν να κατηγορήσει τη χώρα πως χειραγωγεί τις ισοτιμίες και να εισάγει επιλεκτικά δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.

«Οι πιο πιθανές επιλογές βραχυπρόθεσμα, περιλαμβάνουν την ανακοίνωση επίσημης διαδικασίας για να καθοριστεί το αν η Κίνα ‘’χειραγωγεί το νόμισμά της’’», εξήγησε ο Tilton.

Η Deutsche Bank, στο μεταξύ, θεωρεί ότι η κίνηση αυτή, δηλαδή να κατηγορηθεί η Κίνα για χειραγώγηση του νομίσματος, μπορεί να γίνει ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα.

Πέραν του νομίσματος, ο Τραμπ μπορεί επίσης να διατάξει την έναρξη των λεγόμενων διορθωτικών μέτρων για προϊόντα με σημαντική εγχώρια παραγωγή, που απειλούνται από τις εισαγωγές. Τέτοια είναι ο χάλυβας, οι μεγάλες συσκευές και ο μηχανικός εξοπλισμός.

«Ο πρόεδρος έχει την εξουσία, στο πλαίσιο αρκετών αμερικανικών νόμων, να επιβάλει τέτοιους δασμούς αν το επιλέξει και η μεταβατική ομάδα του Τραμπ λεγόταν πως εξέταζε έναν δασμό σε εισαγωγές μέχρι και 10% το Δεκέμβριο», τόνισε ο Tilton.

Στο μέτωπο των «μεγάλων» κινήσεων, πιθανώς θα είναι η ανακοίνωση δασμών σε όλους τους τομείς, σε όλες ανεξαιρέτως τις κινεζικές εισαγωγές. Αλλά δεδομένων των αντιποίνων σε μια τόσο καταστροφική κίνηση, οι οικονομολόγοι πιστεύουν πως ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει αυτό το χαρτί περισσότερο για να πιέσει την Κίνα.

Πάντως, όλοι συμφωνούν ότι η Κίνα δεν θα υποχωρήσει μπροστά σε καμία από αυτές τις κινήσεις. Ειδικά όσον αφορά στην απειλή για δασμούς «across the board», ο Tilton εξήγησε: «Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ενεργήσουν μονομερώς, οι Κινέζοι φορείς χάραξης πολιτικής πιθανώς θα αντιδράσουν αναλόγως».

Το Πεκίνο έχει κι αυτό τις επιλογές του. Θα μπορούσε να αντεπιτεθεί με την επιβολή δασμών στις αμερικανικές εξαγωγές ή να καταστήσει δυσκολότερο για κάποιες αμερικανικές εταιρίες να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος Treasuries στον κόσμο μετά την Ιαπωνία, θα μπορούσε επίσης να πουλήσει ένα μέρος του αμερικανικού χρέους 1,05 τρισ. δολαρίων που κατέχει, για να τιμωρήσει τον Τραμπ.

Οι οικονομολόγοι ομόφωνα τονίζουν ότι ένας εμπορικός καυγάς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πιθανώς θα είναι δαπανηρός. «Με την νέα αμερικανική διακυβέρνηση να είναι μόνο δύο εβδομάδων, είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι», σχολίασε ο Tilton.

Πηγή: Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.