Quantcast
Σίνζο Άμπε: Ο Ντόναλντ Τραμπ κατανόησε τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί το Τόκιο - enikonomia.gr
share

Σίνζο Άμπε: Ο Ντόναλντ Τραμπ κατανόησε τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί το Τόκιο

δημοσιεύτηκε:

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε μαζί του κατά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο αντρών το Σαββατοκύριακο ότι η νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας δεν αποτέλεσε χειραγώγηση του νομίσματος, αλλά προσπάθεια εξάλειψης του αποπληθωρισμού.

Τα σχόλια του Ιάπωνα πρωθυπουργού που έγιναν μετά την επιστράτευση της “διπλωματίας του γκολφ” από τον Τραμπ κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο υπονοούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ενδεχόμενο να μετριάσει την κριτική που έχει ασκήσει στην Ιαπωνία, αποδίδοντας στο Τόκιο χειραγώγηση του γεν προκειμένου να εξασφαλιστούν μονομερή εμπορικά πλεονεκτήματα.

“Σχημάτισα την εντύπωση ότι ο Τραμπ συμμερίζεται την άποψή μου σχετικά με τη νομισματική πολιτική μας, καθώς αυτή δεν αποτελεί προσπάθεια χειραγώγησης του νομίσματος μας, αλλά έχει ως στόχο τον τερματισμό του αποπληθωρισμού,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άμπε στην Άνω Βουλή του ιαπωνικού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξήγησε στον Αμερικανό πρόεδρο, πως οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες που διαθέτουν γραμμές παραγωγής στις ΗΠΑ, έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με τον Άμπε, ο Τραμπ δε ζήτησε το “άνοιγμα” της ιαπωνικής οικονομίας στις αμερικανικές εισαγωγές προϊόντων.

Ο Τραμπ έχει θέσει ερωτήματα για το μικρό αριθμό των αμερικανικών εξαγωγών αυτοκινήτων στην ιαπωνική αγορά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων εμπορικού προστατευτισμού, επιδιώκοντας τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος, στο ισοζύγιο των εμπορικών σχέσεων Ιαπωνίας-ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί προεκλογικά την επαναδιαπραγμάτευση σε διμερές επίπεδο των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, προκαλώντας ανησυχίες για ενδεχόμενες επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Ωστόσο, πνεύμα συνεργασίας επικράτησε στις διήμερες συνομιλίες που είχε με τον Άμπε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο Τραμπ δεν άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική του, ενώ οι δύο ηγέτες έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου για την τελευταία δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

Πέρα από το εμπορικό και επιχειρηματικό επίπεδο συνεργασιών, η Ιαπωνία έχει το ρόλο του “σταθερού αεροπλανοφόρου” ως προς την εξυπηρέτηση των αμερικανικών αμυντικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού. Η γεωπολιτική προβολή της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας συμπεριλαμβάνει επίσης τη Νότια Κορέα έναντι των απειλών ασφάλειας από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και την Κίνα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.