Quantcast
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ζητεί έρευνα για τις επαφές συνεργατών του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ζητεί έρευνα για τις επαφές συνεργατών του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους

δημοσιεύτηκε:

Η ένταση που προκλήθηκε από το ζήτημα των επαφών μεταξύ συνεργατών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων κλιμακώνεται, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, που ζητούν τη διεξαγωγή εκτεταμένων ερευνών για την υπόθεση αυτή.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ επιδιώκει να στρέψει την προσοχή όλων σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί “εγκληματική διαρροή από τις μυστικές υπηρεσίες”, σχετικά με την παραίτηση του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν.

Η παραίτηση του Φλιν δρομολογήθηκε μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με συζητήσεις που είχε με το Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον κι αναφορικά με τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Οι τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες έγιναν πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, ενώ όπως διαφάνηκε από τις εξελίξεις, ο Φλιν παραπλάνησε σχετικά με την υπόθεση αυτή, τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Στη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τραμπ περιέγραψε τον Φλιν ως “έναν θαυμάσιο άνθρωπο” που αντιμετωπίστηκε βάναυσα από τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι που ασκούν κριτική στον Τραμπ, όπως οι Γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις. Η πολιτική πίεση που δέχεται ο Λευκός Οίκος αυξάνεται κι από τα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπόμπ Κόρκερ, που είχε υποστηρίξει τον Τραμπ. Ο ίδιος, δήλωσε ότι το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Ρωσία απειλεί την ατζέντα των διεθνών θεμάτων του Τραμπ, με ενδεχόμενες επιπτώσεις σε εσωτερικά θέματα, όπως, οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία, αλλά και η φορολογική πολιτική.

Παράλληλα, ο Κόρκερ εκφράζει τις αμφιβολίες του για το αν ο Λευκός Οίκος θα αποστασιοποιηθεί από τον Φλιν και θα δηλώσει ότι ο απόστρατος στρατηγός θα καταθέσει στο Κογκρέσο. “Ας ξεκαθαρίσουμε το συντομότερο, αυτή την υπόθεση με τη Ρωσία,” δήλωσε ο Κόρκερ στην εκπομπή “Morning Joe” του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC. “Ίσως να πρόκειται για ένα πρόβλημα που προφανώς πηγαίνει βαθύτερα από όσο υποπτευόμαστε,” τόνισε με νόημα ο ίδιος.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους αμφιβάλλουν για την επιθετική στάση που θα τηρήσουν στην υπόθεση αυτή, τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όσο και το Κογκρέσο υπό ρεπουμπλικανική πλειοψηφία. Έτσι, απαιτούν τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για το ενδεχόμενο παράνομων επικοινωνιών μεταξύ του Φλιν και της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και για οποιοδήποτε προσπάθεια του Φλιν ή άλλων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου ν’ αποκρύψουν την υπόθεση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ηγέτες στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ζήτησαν από τον Σέσιονς, αλλά και από το διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι να αποστείλουν στην επιτροπή έγγραφα, αλλά και να την ενημερώσουν σχετικά με την παραίτηση του Φλιν. Επικαλούμενοι αναφορές τόσο του FBI, όσο και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι Γερουσιαστές Τσάκ Γκράσλι και Νταϊάν Φάινσταϊν δήλωσαν ότι έχουν “ουσιαστικές ερωτήσεις” σχετικά με τις συνομιλίες που είχε ο Φλιν με τους Ρώσους αξιωματούχους.

Ο Γκράχαμ τάσσεται υπέρ της συγκρότησης μιας νέας ανεξάρτητης επιτροπής για τη διεξαγωγή της έρευνας, ώστε αυτή να μην διεξαχθεί από τις υφιστάμενες επιτροπές του Κογκρέσου, στην περίπτωση που διαφανεί ότι στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ είχαν επαφές με τους Ρώσους.

Από την άλλη μεριά, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων τόσο στη Γερουσία, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υποστηρίζουν ότι η έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί από τις υφιστάμενες επιτροπές, στις οποίες την πλειοψηφία έχει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Οι επιτροπές που υπάρχουν για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και μία υποεπιτροπή της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, έχουν ανακοινώσει την έναρξη ερευνών για την υπόθεση σχετικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές μέσω της υποκλοπής ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προηγούμενα καταλήξει ότι η Ρωσία υπέκλεψε και έδωσε στη δημοσιότητα τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Δημοκρατικού Κόμματος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και σε μια προσπάθεια να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, προς όφελος του Τραμπ.

Το Κογκρέσο ασκεί πιέσεις προς τις υπηρεσίες πληροφοριών και δημόσιας ασφάλειας των ΗΠΑ προκειμένου να δρομολογηθεί η πρόσβαση των διερευνητικών επιτροπών σε απόρρητα έγγραφα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.