Quantcast
Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος της Samsung - enikonomia.gr
share

Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος της Samsung

δημοσιεύτηκε:

Ο ντε φάκτο επικεφαλής του Samsung, του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της Νότιας Κορέας, προφυλακίσθηκε σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας για το εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην καθαίρεση της προέδρου της χώρας Παρκ Γκουν-Χιέ.

Αντιπρόεδρος της Samsung Electronics και γιος του προέδρου του ομίλου, ο Λι Τζέι-Γιονγκ, 48 ετών, κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι δωροδόκησε με σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια μια έμπιστη φίλη της Παρκ, με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες.

Πρόκειται για ένα νέο πλήγμα στη δημόσια εικόνα του ομίλου, ο οποίος εμπλέκεται σ’ αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς και αθέμιτης άσκησης επιρροής που διαρκεί εδώ και μήνες.

«Αποδείχθηκε πως είναι απαραίτητο να συλληφθεί (ο Λι) με βάση ένα νέο κατηγορητήριο και νέες αποδείξεις», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου από το οποίο ζήτησαν οι ανακριτές να εκδώσει ένταλμα σύλληψης.

Ο Λι είχε εγκλειστεί σε κέντρο κράτησης εν αναμονή της απόφασης της δικαιοσύνης. Θα παραμείνει έγκλειστος μέχρι να απαγγελθούν επισήμως οι κατηγορίες σε βάρος του και να οδηγηθεί ενδεχομένως σε δίκη, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Ο όμιλος Samsung αντέδρασε μετρημένα ενώ οι μετοχές διαφόρων θυγατρικών του υποχωρούσαν στο Χρηματιστήριο της Σεούλ. Η ναυαρχίδα του ομίλου, η Samsung Electronics, πρώτος στον κόσμο κατασκευαστής smartphones, έχασε 0,4%.

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Λι είχε ήδη ανακριθεί πολλές φορές στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης. Πριν από έναν μήνα παραλίγο να συλληφθεί, αλλά η δικαιοσύνη έκρινε πως οι αποδείξεις δεν ήταν επαρκείς.

Οι ανακριτές επανέλαβαν το αίτημά τους για έκδοση εντάλματος σύλληψης αφού βρήκαν νέα στοιχεία εναντίον του, σύμφωνα με τους ίδιους. Εξήγησαν πως θέλουν να τον ανακρίνουν και πάλι αύριο Σάββατο, κάτι που σημαίνει ότι θα εμφανιστεί δημοσίως με χειροπέδες.

Το σκάνδαλο επικεντρώνεται στην επί 40 χρόνια φίλη της προέδρου Παρκ, την Τσόι Σουν-Σιλ, η οποία είναι ύποπτη ότι ανάγκασε τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους να «δωρίσουν» σχεδόν 70 εκατ. δολάρια σε ύποπτα ιδρύματα που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό της.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.