Quantcast
ΕΕ προς Ιταλία: Πάρτε νέα μέτρα έως τον Απρίλιο - enikonomia.gr
share

ΕΕ προς Ιταλία: Πάρτε νέα μέτρα έως τον Απρίλιο

δημοσιεύτηκε:

Πληθώρα διακριτικών συστάσεων μοίρασε η Κομισιόν σε σειρά χωρών της Ε.Ε. όπου διαπίστωσε οικονομικές ανισορροπίες (σε πολλές περιπτώσεις υπερβολικές), στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης των οικονομιών, ξεχωρίζοντας την Ιταλία για την οποία υιοθέτησε πιο σκληρή γραμμή, απαιτώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για να μην εκκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος: Για την Ιταλία, η Επιτροπή επιφύλαξε ιδιαίτερη, σκληρότερη μεταχείριση, εκδίδοντας ειδική έκθεση όπου εστίαζε στο ογκώδες δημόσιο χρέος της χώρας, που ακολουθεί αντίθετη του επιθυμητού πορεία: Αντί να το μειώνει κατά 3,6% σε ετήσια βάση όπως είχε δεσμευθεί, το ιταλικό χρέος ανήλθε στο ύψος-ρεκόρ του 132,8% του ΑΕΠ το 2016 και προβλέπεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω φέτος, στο 133,3% του ΑΕΠ, στο υψηλότερο μεταπολεμικό επίπεδο.

Οπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αν και ήδη πληρούνται οι προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας (που συνεπάγεται πειθαρχικές ποινές και ενδεχομένως βαρύ οικονομικό πρόστιμο).

Εντούτοις, οι Βρυξέλλες θα περιμένουν έως το τέλος Απριλίου, καθώς έως τότε η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (στο συνταξιοδοτικό σύστημα και αλλού), ύψους 0,2% του ΑΕΠ που θα οδηγήσουν σε μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος.

Η Κομισιόν θα διαπιστώσει κατά πόσο η Ρώμη τήρησε τις υποσχέσεις της τον Μάιο, οπότε θα αξιολογήσει την υλοποίηση των προϋπολογισμών των «28» σε σχέση με τους στόχους που προβλέπει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Εάν η Ιταλία εξακολουθήσει να μη… συμμορφώνεται με τας υποδείξεις, τότε η προοπτική για «καμπάνες» είναι ορατή, δηλητηριάζοντας έτι περαιτέρω το ήδη «τοξικό» πολιτικό κλίμα στη χώρα: Η Ιταλία μπορεί να «βγήκε από το ραντάρ» τους τελευταίους μήνες λόγω των εκλογών σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία και την επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, αλλά για πολλούς είναι ο πραγματικός «μεγάλος ασθενής» της Ευρωζώνης, καθώς υποφέρει από χρόνια οικονομική καχεξία, υψηλή ανεργία, χαμηλή παραγωγικότητα και φυσικά από το «βουνό» επισφαλειών 300 δισ. ευρώ που υπονομεύει τον τραπεζικό της τομέα…

Γαλλία

Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρέθηκε εξάλλου και η Γαλλία, με τις Βρυξέλλες πάντως να εμφανίζονται πιο προσεκτικές, ενόψει των κρίσιμων εκλογών στη χώρα και τη δημοσκοπική άνοδο της Μαρίν Λεπέν. «Παρότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις αποτελούν σημαντική πρόοδο, εντούτοις απαιτούνται περαιτέρω πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών και του φορολογικού συστήματος, να αναδιαρθρωθεί το σύστημα του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων ανεργίας και να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα και το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Η Γαλλία όπως και η Ιταλία συμπεριλαμβάνονται στην εξάδα των χωρών με «υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες», μαζί με την Βουλγαρία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Κροατία.

Γερμανία

Ειδική μνεία έκανε εξάλλου η Επιτροπή και στο θηριώδες πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, το οποίο ανήλθε πέρυσι στο 8,6% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το ανώτατο όριο 6% που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες, ώστε να μη θεωρείται ένδειξη «ανισορροπίας».

Η Κομισιόν τόνισε ότι η αντιμετώπιση του πλεονάσματος είναι ζωτικής σημασίας για την εξισορρόπηση των υπόλοιπων οικονομιών της περιοχής, διότι η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού και θα διευκόλυνε τη διαδικασία απομόχλευσης στις υπερχρεωμένες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Υπογράμμισε επίσης ότι οι δημόσιες επενδύσεις στη Γερμανία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παραμενουν όμως χαμηλές ως ποσοστό του ΑΕΠ, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη το δημοσιονομικό πλεόνασμα αλλά και η ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών της χώρας.

Παρόλα αυτά, οι Βρυξέλλες απέφυγαν να απαιτήσουν από το Βερολίνο συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του πλεονάσματος, μη θέλοντας να βάλουν «βούτυρο στο ψωμί» της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ που κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί το υποτιμημένο ευρώ για να εκμεταλλεύεται τους εμπορικούς της εταίρους. Με δεδομένη τη σημασία των εξαγωγών για την ευρωστία της γερμανικής «ατμομηχανής» και την επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της G-20, όπου η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε έτοιμη να υπερασπιστεί το ελεύθερο εμπόριο, το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε η Γερμανία είναι να δει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη να συντάσσονται με… τον Τραμπ.

Αυστριακή… λογιστική

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η Κομισιόν εισηγήθηκε χθες την επιβολή προστίμου ύψους 29,8 εκατ. ευρώ στην Αυστρία λόγω δήλωσης ψευδών στοιχείων για το δημόσιο χρέος. Μετά από έρευνα, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η βαριά αμέλεια κρατικών οντοτήτων του κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ οδήγησε στην κοινοποίηση προς την Eurostat ψευδών στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα της Αυστρίας την περίοδο 2012-2013 και για το χρέος την περίοδο 2008-2012. Τα αυστριακά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος διορθώθηκαν τον Απρίλιο του 2014 και έκτοτε δημοσιεύονται χωρίς επιφυλάξεις από την Eurostat.

«Στα σκαριά» ευρωπαϊκό σχέδιο για περιορισμούς στη χρήση μετρητών

Η ιδέα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ωστόσο καταγράφονται ήδη έντονες αντιδράσεις, αρχής γενομένης από τη Γερμανία

Η ιδέα της επιβολής ανώτατου πλαφόν στις πληρωμές με μετρητά είναι ακόμη στα σπάργανα. Εντούτοις η Κομισιόν δεν αρνείται ότι την εξετάζει και μάλιστα σοβαρά. Ως βασικό επιχείρημα ενός τέτοιου ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης προτάσσεται η καταπολέμηση της διακίνησης μαύρου χρήματος για τη χρηματοδότηση εγκληματικών ή τρομοκρατικών ενεργειών.

Σε αυτό το πεδίο, ενδεχόμενη επιβολή ανώτατου ορίου στις συναλλαγές ίσως να είχε νόημα. Σε κάθε περίπτωση το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. ήδη από πέρυσι. Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε ανάλυση της Κομισιόν αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το ερώτημα που έθεσε η Κομισιόν είναι το εξής: «Οι πληρωμές υψηλών ποσών με μετρητά είναι αναγκαίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο;».

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στη βόρεια Ευρώπη, εφαρμόζονται ήδη αντίστοιχα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών με μετρητά. Σε κάποιες χώρες όμως οι αντιδράσεις είναι έντονες. «Τα μετρητά πρέπει να παραμείνουν», δηλώνει ο Μάριο Οχόβεν, πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW).«Κατάργηση των μετρητών σημαίνει αποκλειστικά κρατικός έλεγχος», προσθέτει.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος και των πιθανών συνεπειών του. Για την ώρα κανείς στο Βερολίνο δεν προκρίνει την πλήρη κατάργηση των χαρτονομισμάτων. Ωστόσο πολλοί εντός του κυβερνητικού συνασπισμού βρίσκουν νόημα στην επιβολή ενός πλαφόν για τις πληρωμές με μετρητά.

Σε κάθε περίπτωση οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα κληθούν ξανά τους επόμενους μήνες να ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα, ενώ μέσα στον Μάρτιο και η Κομισιόν αναμένεται να θέσει το ζήτημα σε ανοιχτή διαβούλευση για να ακουστούν τόσο τα υπέρ όσο και τα κατά ενός τέτοιου μέτρου.


Πηγή: Ημερησία

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.