Quantcast
Έκκληση του ΟΗΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη - enikonomia.gr
share

Έκκληση του ΟΗΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη

δημοσιεύτηκε:

Ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που συναντήθηκε και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη τις κάλεσε να διασφαλίσουν καλύτερη πρόσβαση στα λιμάνια της χώρας, ώστε να μπορέσουν να εισαχθούν τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα και να αποτραπεί ο λιμός που κινδυνεύει να πλήξει τον πληθυσμό της.

Ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο’ Μπράιεν δήλωσε ότι ο οργανισμός καλεί τους διεθνείς δωρητές να αυξήσουν τη βοήθεια που παρέχουν στην Υεμένη, αλλά από την πλευρά τους οι Υεμενίτες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορέσει να φτάσει στους περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με μεγάλες ελλείψεις τροφίμων.

Η Υεμένη είναι διχασμένη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, και του κυβερνητικού στρατού που υποστηρίζεται από έναν σουνιτικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των μαχών, ενώ έχει προκληθεί και ανθρωπιστική κρίση στην ήδη πολύ φτωχή χώρα. Οι συγκρούσεις μέσα ή κοντά στα λιμάνια εμποδίζουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει τη χρηματοδότηση και οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να επιτρέπουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας», σχολίασε ο Ο’ Μπράιεν μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Άντεν, τη βάση της κυβέρνησης της Υεμένης.

«Αυτό επίσης σημαίνει πρόσβαση στα λιμάνια ώστε οι απαραίτητες εισαγωγές να μπορέσουν να φτάσουν στην Υεμένη», πρόσθεσε. Νωρίτερα αυτό τον μήνα ο ΟΗΕ είχε καταγγείλει ότι οι επιδρομές του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού εναντίον του λιμανιού της Χοντέιντα, το οποίο χρησιμοποιούν οι Χούτι, εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Πέντε γερανοί στο λιμάνι αυτό έχουν καταστραφεί, γεγονός που έχει αναγκάσει δεκάδες πλοία να περιμένουν εκτός του λιμανιού καθώς δεν μπορούν να ξεφορτώσουν.

«Επτά εκατομμύρια άνθρωποι δεν γνωρίζουν από πού θα προέλθει το επόμενο γεύμα τους και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με τον σοβαρό κίνδυνο του λιμού», τόνισε ο Ο’ Μπράιεν.

Σχεδόν 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη, μεταξύ των οποίων 2,1 εκατομμυρία παιδιά, είναι σοβαρά υποσιτισμένοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σε αυτά περιλαμβάνονται 460.000 παιδιά κάτω των 5 ετών που πάσχουν από τη χειρότερη μορφή υποσιτισμού, που κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πνευμονία ή τη διάρροια.

Ο Ο’ Μπράιεν συναντήθηκε και με τους επικεφαλής των Χούτι στην πρωτεύουσα Σανάα. Σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί την πόλη Τάεζ, η οποία, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, είναι αντιμέτωπη με σημαντικές ελλείψεις βασικών προϊόντων εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβάλει οι σιίτες αντάρτες.

Ο ΟΗΕ έχει κάνει έκκληση για τη συγκέντρωση 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποστολή τροφίμων και ζωτικής σημασίας βοήθεια στην Υεμένη, τονίζοντας ότι η οικονομία και οι θεσμοί της χώρας καταρρέουν και οι υποδομές της έχουν καταστραφεί.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί μόλις 90 εκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά 5,6 δισεκατομμύρια που απαιτούνται φέτος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.