Quantcast
Ένας «συνασπισμός των προθύμων» στον πυρήνα της ΕΕ - enikonomia.gr
share

Ένας «συνασπισμός των προθύμων» στον πυρήνα της ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Τα σχέδιά του για την ΕΕ αναπτύσσει στη Welt ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ε. Μπροκ. Προτείνει μια Ευρώπη του σκληρού πυρήνα και ζητά την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων. «Στην ΕΕ δεν υπάρχει θέση για τη Βρετανία».



Οι διεργασίες για το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit και τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Νωρίς το απόγευμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόκειται να παρουσιάσει εναλλακτικά σενάρια συνεργασίας ανάμεσα στα εναπομείναντα 27 κράτη-μέλη υπό τη μορφή μιας λεγόμενης Λευκής Βίβλου. Περιλαμβάνει 12 σελίδες και σε αυτές συμπυκνώνονται όλες οι προτάσεις με κυρίαρχη ιδέα την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων που θα γίνουν αντικείμενο προβληματισμού και επεξεργασίας μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου το 2019.

«Μέσα στους υπάρχοντες θεσμούς»


Σε αυτόν τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης ο γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, με την πιο μακρόχρονη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος της Συνταγματικής Επιτροπής του σώματος, προτείνει να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο 4 χώρες. «Στον μελλοντικό πυρήνα της Ευρώπης θα πρέπει να βρίσκονται εκτός από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ει δυνατόν και η Ιταλία με την Πολωνία», υπογράμμισε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt.

Όπως και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έτσι και ο Έλμαρ Μπροκ τάσσεται υπέρ της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. «Εάν σχηματιστεί συνασπισμός των προθύμων που θέλει να προωθήσει ορισμένα θέματα, θα πρέπει να χρησιμοποιεί τους υπάρχοντες θεσμούς, δηλαδή να μην δημιουργήσει νέες διοικητικές δομές, να είναι ανοιχτός προς όλα τα υπόλοιπα μέλη και έτσι να μην ορθώσει νέα τείχη. Μια Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο των υπαρχόντων ευρωπαϊκών συμφωνιών, οτιδήποτε άλλο θα έθετε σε κίνδυνο τη συνοχή της ΕΕ», τόνισε ο γερμανός ευρωβουλευτής διευκρινίζοντας ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει θέση για τη Βρετανία. «Οι Βρετανοί αποφάσισαν ξεκάθαρα να βγουν από την Ένωση».

Ο Έλμαρ Μπροκ προτείνει και τη δημιουργία ενός «κύκλου φίλων» γύρω από την ΕΕ, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται η Ελβετία και η Νορβηγία, για παράδειγμα, που έχουν πρόσβαση στην κοινή αγορά και έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Σένγκεν. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, σημειώνει ότι η χώρα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, που θα της επέτρεπε να γίνει μέλος της ΕΕ.

«Ενα νέο κοινωνικό σύμφωνο»


Βαρύνουσα σημασία σε αυτήν την ΕΕ δίνει ο Μπροκ στα κοινωνικά χαρακτηριστικά της. «Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο, ως τμήμα μιας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς που θα περιορίζει την ανισότητα και θα θεμελιώνει τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», υπογραμμίζει. «Στο πλαίσιο αυτού του συμφώνου οι χώρες – μέλη θα πρέπει να συντονίζουν καλύτερα την κοινωνική τους πολιτική. Στις Συνθήκες της Ρώμης, των οποίων τα 60 χρόνια θα γιορτάσουμε τέλος Μαρτίου, έχει συμπεριληφθεί ο στόχος της εξίσωσης του βιοτικού επιπέδου στην Ευρώπη. Για αυτό χρειαζόμαστε μια σχετική κοινωνική σύγκλιση που επιδιώκεται μέσω του Ταμείου Συνοχής».

Ο γερμανός ευρωβουλευτής προτείνει μια πιο αποτελεσματική ενεργοποίηση του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ και καλύτερη αξιοποίηση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία με στόχο τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την καταπολέμηση της ανεργίας. «Δεν χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερες γέφυρες και δρόμους, αλλά περισσότερη ανταγωνιστικότητα στο χώρο των ΜΜΕ».


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.