Quantcast
Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη ο μεγιστάνας των τουρκικών μέσων ενημέρωσης - enikonomia.gr
share

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη ο μεγιστάνας των τουρκικών μέσων ενημέρωσης

δημοσιεύτηκε:

Ο επίτιμος πρόεδρος του τουρκικού ομίλου επιχειρήσεων Dogan Holding κλήθηκε σήμερα να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου σχετικά με κατηγορίες για λαθρεμπόριο καυσίμων, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας επέκρινε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet που ανήκει στον όμιλο Dogan.

Ο Αϊντίν Ντογκάν, 80 ετών, ο οποίος ίδρυσε και διηύθυνε έως το 2010 αυτόν τον όμιλο που περιλαμβάνει επιχειρήσεις από τον τομέα των μέσων ενημέρωσης μέχρι εκείνον των καυσίμων, είναι μια εξέχουσα φυσιογνωμία του τουρκικού κατεστημένου που υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και είχε στο παρελθόν τεταμένες σχέσεις με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα AKP που έχει ισλαμιστικές καταβολές.

Ο όμιλός του έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι διηύθυνε ένα δίκτυο λαθρεμπορίου καυσίμων πριν από μια δεκαετία και ο Ντογκάν και ο 64χρονος Ερσίν Οζιντσέ της Isbank αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 24-1/2 ετών με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, λαθρεμπορία και απάτη.

Αυτή είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ο Ντογκάν καλείται αυτοπροσώπως στο δικαστήριο στο πλαίσιο της υπόθεσης και δεν του επιτρέπεται να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του. Οι Ντογκάν και Οζιντσέ αρνούνται ότι διέπραξαν οποιοδήποτε αδίκημα.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή να παρευρίσκεται ο Ντογκάν στην επόμενη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης, στο πλαίσιο της οποίας δικάζονται 47 κατηγορούμενοι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η εφημερίδα Hurriyet του ομίλου Dogan είχε δεχθεί πυρά για ένα δημοσίευμά της στις 25 Φεβρουαρίου στο οποίο ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν ζήτησε τη γνώμη των ενόπλων δυνάμεων πριν άρει την απαγόρευση της μαντίλας στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος υπονοούσε πως υφίσταται διαφωνία ανάμεσα στον στρατό και την κυβέρνηση και επικρίθηκε χθες Τρίτη από τον Ερντογάν, με αποτέλεσμα να σημειώσουν μεγάλη πτώση οι μετοχές της Hurriyet και του Dogan Holding.

Οι μετοχές σημείωσαν περαιτέρω πτώση σήμερα, του Dogan 4,2% και της Hurriyet 1,4%.

Η εκδικαζόμενη υπόθεση αφορά την περίοδο 2001-2008, όταν ο όμιλος Dogan Holding και η Isbank κατείχαν μερίδια στην Petrol Ofisi, τη μεγαλύτερη αλυσίδα πρατηρίων βενζίνης στην Τουρκία, την οποία τώρα ελέγχει η αυστριακή OMV. Η Petrol Ofisi κατηγορείται ότι απέφευγε να καταβάλλει τελωνειακούς δασμούς.

Ο Αϊντίν Ντογκάν έχει απορρίψει την υπόθεση του λαθρεμπορίου καυσίμων υποστηρίζοντας πως στερείται τόσο λογικής όσο και νομικής βάσης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.