Quantcast
Ο Ολάντ στηρίζει Τουσκ για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - enikonomia.gr
share

Ο Ολάντ στηρίζει Τουσκ για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

δημοσιεύτηκε:

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τάσσεται υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Ντόναλντ Τουσκ ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρά την αντίθεση του υπερσυντηρητικού εθνικιστικού Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) που έχει την εξουσία στην Πολωνία και έχει δημιουργήσει μία πρωτοφανή κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση προτείνοντας έναν πολωνό ευρωβουλευτή για τη θέση του.

«Εγώ ο ίδιος πρότεινα την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τουσκ εδώ και δυόμισι χρόνια για την προεδρία του Συμβουλίου» , αποκαλύπτει ο Φρανσουά Ολάντ στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Le Monde, Süddeutsche Zeitung, La Stampa, La Vanguardia, The Guardian και Gazeta Wyborcza λίγες ώρες πριν από την άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θεωρεί ότι δεν έχει λόγο να θέσει σε αμφισβήτηση σήμερα την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τουσκ, ακόμη και αν, «με βάση τις πολιτικές ισορροπίες, θα ήταν η σειρά κάποιου σοσιαλιστή».

«Προσπαθώ να έχω μία οπτική περισσότερο ευρωπαϊκή, παρά κομματική ή εθνική», δηλώνει ο γάλλος πρόεδρος.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, το θέμα είναι πολύ πιθανόν ότι θα συζητηθεί σήμερα στις Βερσαλλίες, ενώ θα εξετασθεί και κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Ο Φρανσουά Ολάντ επισημαίνει ότι μία χώρα δεν έχει την νομική δυνατότητα να εμποδίσει ένας από τους πολίτες της να είναι πρόεδρος ενός ευρωπαϊκού θεσμού «αφού η απόφαση λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία»

«Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει την πολιτική συζήτηση», λέει υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει η δυνατότητα να επιλεγεί ένα υποψήφιος που δεν είναι αποδεκτός από τη δική του χώρα».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν επιφυλάσσει για τον εαυτό του κάποιο ευρωπαϊκό μέλλον, ο Φρανσουά Ολάντ απαντά σιβυλλικά: «είμαι πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι τις αρχές του Μαΐου, δεν μπορώ παρά να τοποθετούμαι εντός αυτής της προοπτικής και αποστολής».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες έφερναν τον τελευταίο καιρό τον Φρανσουά Ολάντ να επιδιώκει να καταλάβει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο των Ηλυσίων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.