Quantcast
Σεβασμός στα εμβάσματα των Βρυξελλών - enikonomia.gr
share

Σεβασμός στα εμβάσματα των Βρυξελλών

δημοσιεύτηκε:

Οι τριβές στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας οξύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά την παρεμπόδιση Τούρκων πολιτικών να κάνουν προεκλογικό αγώνα επί γερμανικού εδάφους και τη σύγκριση της σημερινής Γερμανίας με το ναζιστικό καθεστώς διά στόματος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της διμερούς δυσφορίας ωστόσο προκαλεί εντύπωση ότι η Άγκυρα δεν αναφέρθηκε καθόλου, όπως έκανε επανειλημμένα στο παρελθόν, σε μια ενδεχόμενη καταγγελία της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό. Γιατί;

Η τουρκική κυβέρνηση, απαντά το περιοδικό Der Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση, έχει συμφέρον να διατηρηθεί η συμφωνία με την ΕΕ. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση και ειδικά ο τουρισμός καταρρέει. Η Άγκυρα έχει ανάγκη τα εμβάσματα από τις Βρυξέλλες. Ένα τμήμα της συμφωνίας για το προσφυγικό είναι και η καταβολή ποσού τριών δις ευρώ από την ΕΕ, μέρος του οποίου δεν έχει ακόμα καταβληθεί.

Γνώστες των τουρκικών πραγμάτων εξάλλου επισημαίνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση θα ερχόταν αντιμέτωπη με εσωτερικά προβλήματα, αν παραβίαζε τα συμπεφωνημένα με την ΕΕ. Πολλοί Τούρκοι εξέλαβαν τη στήριξη προς τους κατά πλειοψηφία μουσουλμάνους πρόσφυγες σαν βοήθεια «στα αδέρφια τους». Και στο σημείο αυτό ο Ερντογάν δεν θέλει να διακινδυνεύσει την παραμικρή διένεξη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.