Quantcast
Η Βαρσοβία ζητεί από την ΕΕ να απορρίψει την υποψηφιότητα Τουσκ - enikonomia.gr
share

Η Βαρσοβία ζητεί από την ΕΕ να απορρίψει την υποψηφιότητα Τουσκ

δημοσιεύτηκε:

Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο επανέλαβε την αντίθεσή της στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε μια επιστολή που απηύθυνε σήμερα στους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Είκοσι τέσσερις ώρες πριν από τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να εξετάσει το θέμα, η Σίντλο επανέλαβε τα επιχειρήματα που έχει ήδη παρουσιάσει η Βαρσοβία εναντίον της υποψηφιότητας Τουσκ.

Κατηγορεί τον φιλελεύθερο πρώην πρωθυπουργό ότι «παραβίασε κατάφωρα» τον κανόνα της «πολιτικής ουδετερότητας» που απαιτείται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και «ενεπλάκη προσωπικά» σε μια πολιτική αντιπαράθεση στην Πολωνία.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός επικίνδυνου προηγούμενου, βάσει του οποίου η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ενός κράτους μέλους δέχεται πολιτική επίθεση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τονίζει η Σίντλο στην επιστολή της.

Πάντως η Πολωνή πρωθυπουργός δεν διευκρινίζει σε ποια παρέμβαση του Τουσκ αναφέρεται. Ίσως να πρόκειται για μια ομιλία του Τουσκ στις 17 Δεκεμβρίου στο Βρότσλαβ, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε από την πολωνική κυβέρνηση να σεβαστεί «τον λαό, τις συνταγματικές αρχές και αξίες».

Η ομιλία αυτή εκφωνήθηκε μία ημέρα μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν μπροστά από το πολωνικό κοινοβούλιο. Στη διάρκεια των επεισοδίων αυτών διαδηλωτές εμπόδιζαν επί ώρα την έξοδο από το κτίριο στη Σίντλο και τον επικεφαλής του κυβερνώντος, συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν καταλάβει το κοινοβούλιο και διαμαρτύρονταν για την υιοθέτηση του προϋπολογισμού του 2017 υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Η Σίντλο αναφέρθηκε στο περιστατικό αυτό στην επιστολή της, επισημαίνοντας ότι «η προσπάθεια παρεμπόδισης της υιοθέτησης του προϋπολογισμού ήταν, βάσει του πολωνικού συνταγματικού πλαισίου, απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης με εξωκοινοβουλευτικές μεθόδους».

Αφού εξήγησε και την απόφαση της Βαρσοβίας να παρουσιάσει ως υποψηφιότητά της για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριουζ- Βόλσκι, η Πολωνή πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επανεκλογή του Τουσκ «παρά την αντίθεση της κυβέρνησης της χώρας καταγωγής του θα έρθει σε αντίθεση με τον διακυβερνητικό χαρακτήρα του έργου του Συμβουλίου».

Σε συνέντευξή του χθες Τρίτη ο Κατσίνσκι είχε δηλώσει ότι κατά τη γνώμη του ο Τουσκ είναι «ο Γερμανός υποψήφιος» και ότι αν παραμείνει στη θέση του προέδρου, η κρίση στην ΕΕ θα επιδεινωθεί.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.