Quantcast
Ο Αυστριακός καγκελάριος προτείνει μείωση των πόρων σε χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες - enikonomia.gr
share

Ο Αυστριακός καγκελάριος προτείνει μείωση των πόρων σε χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες

δημοσιεύτηκε:

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν επαναφέρει την ιδέα μείωσης των κοινοτικών πόρων σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες, δύο μέρες πριν το Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Ο κ. Κέρν επικαλέστηκε το επιχείρημα της κοινοτικής αλληλεγγύης, λέγοντας ότι η επιλεκτική αλληλεγγύη μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά και σε επιλεκτική ετοιμότητα καταβολής κοινοτικών πόρων από τις χώρες που καταβάλλουν περισσότερες εισφορές από όσες λαμβάνουν. Ο αυστριακός καγκελάριος διευκρινίζει ότι δεν απειλεί κανένα, αλλά «η Γερμανία και Αυστρία θα δυσκολευτούν να εμβάσουν δισεκατομμύρια στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εάν…είναι αδύνατη μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων».

Η Πολωνία είναι η χώρα που λαμβάνει τους περισσότερους κοινοτικούς πόρους, γύρω στα 9,5 δις ευρώ, ακολουθούμενη από τη Τσεχία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Αυτές είναι παράλληλα και οι χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από τους 98.000 που πρέπει να μετεγκατασταθούν έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η Πολωνία δεν έχει πάρει ούτε έναν πρόσφυγα, ενώ θα έπρεπε να δεχθεί 6.182. Η Τσεχία από 2.679 πρόσφυγες που θα έπρεπε να δεχτεί, έχει προσφέρει κατάλυμα μόνο σε 12.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ως ενδεχόμενο να προσφύγει δικαστικά εναντίον αυτών των χωρών αν και δεν υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας γιατί οι διαδικασίες είναι μακροχρόνιες.

Η άρνηση χωρών της ανατολικής Ευρώπης να δεχθούν τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, παρά τις δεσμευτικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

«Το ευχάριστο είναι ότι δεν υπάρχουν πνιγμοί σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι ανάμεσα στα τουρκικά και ελληνικά παράλια όπως πριν από δύο χρόνια» θυμίζει Έλληνας αξιωματικός της ακτοφυλακής, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Τους δύο πρώτους μήνες του 2016 ήρθαν 124.500 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την βόρεια Ευρώπη. Φέτος, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ήρθαν 2379.

Σε αυτό συνέβαλε η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, η οποία υπεγράφη πέρυσι τον Μάρτιο και η οποία προβλέπει ότι όποιος πρόσφυγας καταφεύγει στα ελληνικά νησιά και δεν πάρει άσυλο, θα επαναπροωθείται πίσω στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής μόνο 900 πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν. Παρά τις άκρως τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν εφαρμόζει τη συμφωνία που θα του αποφέρει περισσότερα από 3 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία, σε μια περίοδο που η χώρα του αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Βέβαια, το προσφυγικό δεν έχει λυθεί στη ρίζα του, όπως ήταν ο διακηρυγμένος στόχος. Το μεγαλύτερο βάρος επωμίζεται η Ελλάδα, όπου 61 χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, αρκετοί διαμένουν σε καταυλισμούς που δεν περιποιούν τιμή σε μια δυτική χώρα. Οι πρόσφυγες περιμένουν μέχρις ότου κριθεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλει, αλλά η όλη διαδικασία τραβά σε μάκρος ελλείψει δικαστών με εμπειρία σε υποθέσεις ασύλου. Η ΕΕ έχει αποστείλει ένα πολύ μικρό αριθμό από τους 400 που είχε αρχικά υποσχεθεί.

Πηγή: dpa. Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.