Quantcast
Το Πεκίνο προτείνει διπλή αναστολή για να αποκλιμακωθεί η κρίση στη χερσόνησο της Κορέας - enikonomia.gr
share

Το Πεκίνο προτείνει διπλή αναστολή για να αποκλιμακωθεί η κρίση στη χερσόνησο της Κορέας

δημοσιεύτηκε:

Η Κίνα προτείνει τη «διπλή αναστολή» προκειμένου να αποκλιμακωθεί η διαφαινόμενη κρίση στην κορεατική χερσόνησο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

«Ως πρώτο βήμα, η Βόρεια Κορέα μπορεί να αναστείλει τις πυρηνικές και πυραυλικές της δραστηριότητες με αντάλλαγμα την αναστολή των στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας από τις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα», δήλωσε ο Γουάγνκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

Αυτό θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να βγουν από το δίλημμα στο οποίο έχουν περιέλθει αναφορικά με την ασφάλειά τους και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Γουάνγκ.

«Μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διπλή προσέγγιση της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου από τη μια πλευρά και της δημιουργίας ενός μηχανισμού ειρήνευσης από την άλλη», πρόσθεσε.

Ο Γουάνγκ παρομοίασε τις δύο πλευρές, τη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, με δύο τρένα που επιταχύνουν και βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης.

«Είναι οι δύο πλευρές πράγματι έτοιμες για μια μετωπική σύγκρουση;» διερωτήθηκε ο υπουργός. «Προτεραιότητα είναι να ανάψει ο ερυθρός σηματοδότης και πατηθούν τα φρένα».

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι το πυρηνικό ζήτημα στην Κορεατική χερσόνησο αφορά κυρίως τη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ, αλλά η Κίνα, ως γείτονα χώρα με ιδιαίτερες σχέσεις με τη χερσόνησο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την επίλυση του ζητήματος.

Η Κίνα έχει μια ισχυρή δέσμευση να αποπυρηνικοποιήσει τη χερσόνησο, διατηρώντας τη σταθερότητα στην περιοχή και επιλύοντας το θέμα ειρηνικά, δήλωσε ο υπουργός.

Η Κίνα έχει κάνει ό,τι μπορεί για να επαναφέρει τη Βόρεια Κίνα και τις ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να πιέζει προς εξαμερείς συζητήσεις, δήλωσε ο Γουάνγκ ενώ χρησιμοποιώντας και πάλι σιδηροδρομικούς όρους, δήλωσε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να γίνει ο «κλειδούχος» που θα επαναφέρει το θέμα στη σωστή τροχιά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.