Quantcast
Με κυρώσεις απειλεί την Ολλανδία ο Ερντογάν - enikonomia.gr
share

Με κυρώσεις απειλεί την Ολλανδία ο Ερντογάν

δημοσιεύτηκε:

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε απόψε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας, ενώ διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απαγόρευσης των ολλανδικών αρχών στις εμφανίσεις Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στην ευρωπαϊκή χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξοργίστηκε διότι η Γερμανία και η Ολλανδία απέτρεψαν εμφανίσεις υπουργών της κυβέρνησής του σε συγκεντρώσεις Τούρκων μεταναστών ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, με το οποίο ο Ερντογάν φιλοδοξεί να μετατραπεί το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη υποστηρίξει ότι όσοι ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα τάσσονται με τους τρομοκράτες. Έχει επίσης κατηγορήσει κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, ότι προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες, κάτι που το Βερολίνο αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Σαββατοκύριακο την ολλανδική κυβέρνηση πως ενήργησε σαν «απομεινάρι των Ναζί», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε απαίτησε η Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη, η τουρκική κυβέρνηση επανήλθε απαιτώντας η Χάγη να ζητήσει συγγνώμη.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ακράμ είχε σήμερα πρωτοσέλιδο τίτλο «ναζιστικά σκυλιά».

Η νέα κρίση σηματοδοτεί ένα νέο ναδίρ στις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας και μειώνει περαιτέρω τις πιθανότητες να δει τις ελπίδες της να ενταχθεί κάποτε στην Ε.Ε να εκμηδενίζονται.

«Θα υπάρξουν κυρώσεις εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών της Ολλανδίας», διεμήνυσε εξάλλου και ο Εμέρ Τσελίκ.

Στην Ολλανδία εκτιμάται σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι ζουν 400.000 Τούρκοι.

Οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε 22 δισ. δολάρια κατ’ έτος, γεγονός που σημαίνει ότι η Ολλανδία είναι η μεγαλύτερη πηγή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων με το 16% του συνόλου. Οι τουρκικές εξαγωγές στην Ολλανδία έφθασαν τα 3,6 δισ. δολάρια το 2016, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι ο δέκατος σημαντικότερος προορισμός για τα τουρκικά αγαθά, σύμφωνα με το τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής. Από την πλευρά της, η Τουρκία εισήγαγε ολλανδικά αγαθά αξίας 3 δισ. δολαρίων το 2016.

Η συνεισφορά των Ολλανδών στα έσοδα του τουριστικού κλάδου της Τουρκίας είναι σημαντική, παρά τη μείωση της κίνησης λόγω των φόβων που προκάλεσαν οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και κούρδων αυτονομιστών. Περίπου 900.000 Ολλανδοί επισκέφθηκαν την Τουρκία πέρυσι, από 1,2 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.