Quantcast
Αβέβαιος ο Λάιτχαϊζερ για το αν η Κίνα συνεχίζει να χειραγωγεί το νόμισμά της - enikonomia.gr
share

Αβέβαιος ο Λάιτχαϊζερ για το αν η Κίνα συνεχίζει να χειραγωγεί το νόμισμά της

δημοσιεύτηκε:

Ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ονομάσει υποψήφιο για τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου της χώρας για το εμπόριο (USTR), δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι η Κίνα χειραγωγούσε στο παρελθόν τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιούαν για να αποκτήσει αθέμιτο εμπορικό πλεονέκτημα, αλλά δεν είναι βέβαιος εάν το Πεκίνο συνεχίζει αυτή την πρακτική.

Στο παρελθόν, φρονώ πως η Κίνα χειραγωγούσε σημαντικά το νόμισμά της και νομίζω ότι χάσαμε πολλές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ εξαιτίας αυτού», σημείωσε ο Λάιτχαϊζερ απευθυνόμενος σε γερουσιαστές κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την έγκριση του διορισμού του.

«Το εάν και κατά πόσο η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της αυτή τη στιγμή, για να το εξασθενίζει, αυτό είναι άλλη υπόθεση», πρόσθεσε ο Λάιτχαϊζερ και συμπλήρωσε πως το πρόσωπο που καταλήξει σε συμπεράσματα για το ζήτημα είναι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν.

Ο Τραμπ είχε απειλήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι θα χαρακτήριζε την Κίνα ένα κράτος που χειραγωγεί τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός του μέσα στην πρώτη ημέρα της προεδρίας του, κάτι που θα ανάγκαζε τους Κινέζους να ζητήσουν να γίνουν διμερείς διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η Κίνα την περασμένη χρονιά ξόδεψε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα συναλλάγματός της σε μια προσπάθεια να τονώσει την ισοτιμία του γιούαν, εν μέσω των πιέσεων εξαιτίας των κεφαλαιακών εκροών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.