Quantcast
Νότια Κορέα: Κορυφαία στελέχη της SK στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας - enikonomia.gr
share

Νότια Κορέα: Κορυφαία στελέχη της SK στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας

δημοσιεύτηκε:

Οι εισαγγελικές Αρχές της Νότιας Κορέας ανέκριναν σήμερα κορυφαία στελέχη, πρώην και σημερινά, του ομίλου SK – που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος, οικογενειακά ελεγχόμενος, όμιλος της χώρας – για τη φερόμενη συμμετοχή τους σε σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκεται η εκδιωχθείσα Πρόεδρος, Παρκ Γκουν -χιε.

Η κεντρική υπηρεσία της Εισαγγελίας της Σεούλ ανακοίνωσε ότι δύο πρώην ανώτατα στελέχη και ένα σημερινό του ομίλου SK κλήθηκαν για ανάκριση νωρίτερα σήμερα. Η κεντρική υπηρεσία ερευνούσε αποκλειστικά το σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην πρόταση μομφής και την εκδίωξη της Παρκ μετά το πέρας, στις 28 Φεβρουαρίου, της 70ήμερης έρευνας που έκαναν ειδικοί εισαγγελείς.

Η Παρκ κατηγορείται ότι συνωμότησε με την παλιά έμπιστή της Τσόι Σουν – σιλ για να αποσπάσει εκβιαστικά δεκάδες εκατομμυρίων δολαρίων από επιχειρηματικούς ομίλους με αντάλλαγμα την εύνοιά της προς αυτούς και την απονομή προεδρικής χάριτος. Η Τσόι ίδρυσε δύο μη κερδοσκοπικά ιδρύματα για ίδιο όφελος. Το συνταγματικό δικαστήριο της Νότιας Κορέας στήριξε ομόφωνα στις 10 Μαρτίου την πρόταση μομφής κατά της Παρκ, η οποία είναι η πρώτη ηγέτης της χώρας που απομακρύνεται από το αξίωμά της με τη διαδικασία αυτή.

Ένα από τα ανώτατα στελέχη του SK, που εκλήθησαν από την Εισαγγελία, είχε συναντηθεί τον Ιούλιο του 2015 με την τότε Πρόεδρο Παρκ, όταν ο Πρόεδρος του ομίλου Τσέι Τάε – γουόν βρισκόταν στη φυλακή. Στις 15 Αυγούστου του ίδιου έτους, ο Τσέι ήταν ο μόνος επικεφαλής επιχειρηματικού ομίλου, στον οποίο δόθηκε χάρη από την Πρόεδρο. Αργότερα, ο όμιλος SK έκανε μία δωρεά 11,1 δισ. γουόν (9,8 εκατ. δολαρίων) στα δύο ιδρύματα που ήταν υπό τον έλεγχο της Τσόι, εγείροντας υποψίες ότι οι δωρεές έγιναν σε αντάλλαγμα για την προεδρική απονομή χάριτος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.