Quantcast
Ιαπωνία: Κυβέρνηση και TEPCO υπεύθυνες για αμέλεια στην καταστροφή της Φουκουσίμα - enikonomia.gr
share

Ιαπωνία: Κυβέρνηση και TEPCO υπεύθυνες για αμέλεια στην καταστροφή της Φουκουσίμα

δημοσιεύτηκε:

Τοπικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι η ιαπωνική κυβέρνηση και η Tokyo Electric Power Company Holdings Inc. (TEPCO) φέρουν ευθύνη για αμέλεια αναφορικά με την καταστροφή στη Φουκουσίμα πριν από έξι χρόνια.

Το δικαστήριο στην επαρχία Γκούνμα στην κεντρική Ιαπωνία αποφάσισε ότι η κεντρική κυβέρνηση και η TEPCO θα πρέπει να καταβάλουν συνολικά 38,55 εκατ. γεν (340.000 δολάρια) σε αποζημιώσεις σε 137 άτομα που εγκατέλειψαν τη Φουκουσίμα μετά την πυρηνική καταστροφή του 2011.

Οι 137 ενάγοντες ζητούσαν 11 εκατ. γεν (97.100 δολάρια) έκαστος ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και για τα μέσα βιοπορισμού που έχασαν από τότε που εγκατέλειψαν τη γενέτειρά τους.

Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έπρεπε να είχε προβλέψει το τσουνάμι βάσει μιας κυβερνητικής εκτίμησης το 2002 ότι υπήρχε 20% πιθανότητα να σημειωθεί σεισμός μεγέθους 8 βαθμών μέσω στα επόμενα 30 χρόνια. Η κυβέρνηση είχε εκδώσει ένα «μακροπόθεσμο» συναγερμό για πιθανό πολύ ισχυρό σεισμό και η TEPCO επίσης εκτίμησε το 2008 ότι θα προκληθεί τσουνάμι ύψους έως 15,7 μέτρων εάν σημειωνόταν τόσο ισχυρός σεισμός, δήλωσαν οι ενάγοντες. Ωστόσο, η κυβέρνηση και η TEPCO αρνήθηκαν ότι υπήρχε η δυνατότητα να προβλεφθεί τέτοια καταστροφή.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει τη δικαιοδοσία της προκειμένου η TEPCO να λάβει προληπτικά μέτρα λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενους ισχυρούς σεισμούς και τσουνάμι στην περιοχή. Θα ήταν εύκολο για την TEPCO να εγκαταστήσει κάποια συστήματα παραγωγής ενέργειας για έκτακτες περιπτώσεις σε κάποια υψηλότερα σημεία προκειμένου να αποτρέψει την καταστροφή, όπως έκρινε το δικαστήριο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα δικαστήριο αναγνωρίζει την ευθύνη του κράτους για την καταστροφή του 2011 και ίσως επηρεάσει τις δικαστικές αποφάσεις σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις, σύμφωνα με τους δικηγόρους των εναγόντων.

Το 2011, μια σεισμική δόνηση μεγέθους 9 βαθμών προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι που κατέστρεψε το σύστημα παροχής ενέργειας που είχε προβλεφθεί για έκτακτες περιπτώσεις και στη συνέχεια το σύστημα ψύξης του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiichi, προκαλώντας σοβαρή πυρηνική καταστροφή και αναγκάζοντας 300.000 άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Έξι χρόνια μετά, υπάρχουν ακόμα περίπου 120.000 άτομα που ζουν μακριά από την ιδιαίτερή τους πατρίδα λόγω της καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των 80.000 από την Φουκουσίμα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.